küszködik az európai gazdaság motorja

2020-05-08

A héten több visszatekintő adat is érkezett a német ipar alakulásáról, és más friss makrogazdasági mutatókhoz hasonlóan ez se fest bíztató képet. Ezek alapján mind a gyáripari megrendelések, mind az ipari termelés alakulása alulmúlta az elemzői várakozásokat márciusban, amikor a járványügyi korlátozások hatására leálltak az európai gazdaságok. A visszaesés mindkét esetben jelentős: míg az ipari termelés 11,6%-kal, addig a megrendelések száma 16%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az alábbi ábra a német gyáripari megrendelések és a reál GDP alakulását ábrázolja.

forrás: Bloomberg

Az ábra márciusi értéke, a 2%-os csökkenés az elemzőházak várakozásait mutatja, mivel a hivatalos első negyedéves német GDP adatok csak jövő héten fognak kijönni. Kiemelendő, hogy az év első 2 hónapjában még kielégítő volt a gazdaság helyzete, a márciusi teljes leállás azonban kíméletlen mértékű visszaesést eredményezett. A március óta eltelt közel másfél hónapban pedig mi történt? A gazdasági kilátások nem javultak, megnőtt a munkanélküliség, a járványhelyzetben nincs érdemi előrelépés, valamint a gazdaság újranyitása kapcsán rengeteg a bizonytalanság. Ezek alapján egyre valószínűbb, hogy idén elkerülhetetlenné válik a német gazdaság recesszióba kerülése.

Mint ipari nagyhatalmat, Németországot különösképp rosszul érintette a globális kereslet visszaesése, a gyárbezárások, valamint a termelőipari ellátási lánc zavarok. A szektoron belül a legrosszabbul az autóipar teljesített, melynek termelése több mint 30%-kal esett 1 hónap alatt. Ennek közvetlen hatását Magyarországon is érzékelhetjük: gondoljunk csak a debreceni BMW gyár építésének elhalasztására.

Mindezek után csodálkozva pillant az ember a részvénypiacok elmúlt havi teljesítményeire. Európában a DAX index a márciusi mélypontot követően több, mint 30%-ot szárnyalt, és még ennél is jobb eredményeket produkáltak az amerikai piacok. Tekintsünk az S&P 500 indexre, mely jelenleg a tavaly nyár végi szinteken tartózkodik úgy, hogy azóta gyökeresen megváltozott a gazdaság helyzete, és jelentősen romlottak a gazdasági kilátások. Látszik, hogy az országok gyors monetáris politikai válasza, és az ezt követő fiskális csomagoknak sikerült megtámasztania a részvényeket.

Azonban felmerül a kérdés, hogy meddig tartható fenn egy olyan szituáció, ahol ennyire disszonáns kapcsolat van a makrogazdaság és a piacok között. Várhatóan nem sokáig, így érdemes lehet elgondolkodni befektetéseink kockázati kitettségének csökkentésén.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,00  (15 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről