K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

A nyári periódus egymással ellentétes trendeket mutatott nekünk. Július végéig folyamatosan emelkedtek a részvénypiacok, egyfajta új optimizmust tükrözve, ám augusztus elején egy részvénypiaci korrekciót figyelhettünk meg. A kockázati étvágy csökkenésével egyidejűleg több feltörekvő piaci deviza – többek között a Forint is – gyengült a dollárral és az euróval szemben. Ezzel párhuzamosan a nemzetközi kötvénypiacokon is jelentős változásokat láthattunk. A kötvényhozamok (a kötvénybefektetésekkel elérhető hozamok) historikusan alacsony szintekre estek vissza.

rekord alacsony kötvény hozamok, támogató jegybankok

A gazdaság rosszkedvűnek tűnik és a jegybanki kamatok/kötvényhozamok újra, még alacsonyabb szintekre csökkentek.

  • Az első féléves erős növekedés után, úgy tűnik a világgazdaság lokomotívja lassulni fog. Különösen Nagy Britanniának és Németországnak vannak gyenge növekedési adatai.
  • A jegybankok teszik a dolgukat, támogatják a gazdasági növekedést. Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED július végén 0,25% ponttal csökkentette irányadó kamatait, és a piacok arra számítanak, hogy ezt a mostani csökkentést még további csökkentés követi az idén. Az Európai Központi Bank (EKB) is várhatóan csökkentheti a már így is negatív betéti kamatait és várhatóan újraindítja a gazdasági növekedést támogató kötvény visszavásárlási programját.
  • Az alacsony kockázatú befektetéseket keresők számára ez azt jelenti, hogy még nagyon hosszú ideig nem lehet érzékelhető hozamokat elérni a megtakarítási számlákkal és a rövid lejáratú állampapírokkal.

A befektetéseket tekintve továbbra is érvényes az az összefüggés, hogy inflációt meghaladó hozamot kizárólag kockázatvállalás mellett, döntően részvény befektetésekkel lehet elérni.

a már ismert részvénypiaci kockázatok mellett újak is megjelentek:

  • Brexit – A legfrissebb fejlemények alapján megjósolhatatlan, hogy október végén mi fog történni Nagy-Britannia uniós tagságával. Nem tűnik valószínűnek, hogy az EU nyitott lesz a már lezárt kilépési szerződés újratárgyalására, ugyanakkor a parlament többsége a megállapodás nélküli tagság megszűnésének tilalmáról döntött.
  • Az Egyesült Államok és a Kína között "dúló" kereskedelmi háború tovább folytatódik. A kínai termékeket sújtó újabb amerikai vámtarifák meghirdetésére válasz lépésként Kína a devizájának leértékelésével reagált.
előző cikk következő cikk