lemaradóból éllovas lehet a nyersanyag

2017-03-08

Több mint két hónap elteltével jól látható, hogy miben hittek idén a befektetők: csak a részvényekben! Mindenki az erős gazdasági fundamentumokra koncentrált, de a nyersanyagok a csillagok kedvező állása ellenére is lemaradtak az idei rallyról. Szerintem csupán némi fáziskésésben vannak.

MSCI World Total Return Index (világoskék - fejlett részvénypiac), BBUXALCT Index (narancssárga - nyersanyagpiac) (forrás: Bloomberg)
MSCI World Total Return Index (fejlett részvénypiac), BBUXALCT Index (nyersanyagpiac) (forrás: Bloomberg)

 

Befektetőként mindig az olcsó, nem tökéletesen árazott eszközöket keressük, mert azokban van hosszú távon lényeges felértékelődési potenciál. A nyersanyagoknál az aktuális és a jövőbeli kereslet-kínálat alakulására vonatkozó várakozások mozgatják az árakat. Ez pedig erősen függ a gazdasági ciklusoktól.

Ha megvizsgáljuk a múltban hogyan viselkedtek az egyes befektetési eszközök, akkor az látható, hogy a fellendülés szakaszában (ahol véleményünk szerint járunk) a legjobb teljesítményt a nyersanyagok mutatják. Ekkor javul a gazdasági növekedés üteme és a teljes kapacitás melletti működés jellemző. Ez a környezet az infláció emelkedését is magával hozza, ami a pénzügyi eszközökkel (kötvény, részvény) szemben a reál eszközöknek (nyersanyag, ingatlan) kedvez.

A válságból való kilábalás szokatlanul hosszúra nyúlt, de most már ott a tartanak a világgazdaság legfőbb szereplői, hogy lassan nincs felesleges kapacitás. A munkaerőpiac feszessége és a fogyasztói bizalom magas szintje alapján a kereslet-kínálat viszonyban most egyértelműen a kereslet felé billen a mérleg nyelve. Ráadásul a közel egy egytized elmaradt beruházásai most hiányoznak igazán. Ez a megállapítás hatványozottan igaz a nyersanyagok piacán.

 

A hosszú távú kilátások szerintem kedvezőek a nyersanyagok szempontjából, viszont most van számos tényező, ami óvatosabbá teszi a befektetőket.

  • Az egyik legfontosabb az olaj piacának egyensúlya, amely az OPEC kitermelésének vágásával gyakorlatilag megvalósult. Az aggodalom viszont ennek a helyzetnek a tartósságával kapcsolatban van. Az olajkartell ígérete fél évre szól csupán, és már látszik az egész olajpiaci összeomlást okozó amerikai kitermelés újbóli emelkedése, a készletek pedig magas szinten vannak.
(forrás: Bloomberg)
  • Emellett a kínai gazdaság nyersanyag igényének csökkenése is állandó téma, a kevésbé beruházás vezérelt növekedés elsősorban az ipari fémek piacán meghatározó.
  • A hab a tortán pedig Trump, aki egyszerre indítana hatalmas beruházásokat és mozdulna el a protekcionista gazdaságpolitika irányába.

Ahogy mondani szoktuk: rövid távon sok a bizonytalanság ellőttünk, ezért inkább koncentráljunk a fundamentumokra. Ha a tény makroadatok visszaigazolják az emelkedő várakozásokat, akkor a nyersanyagok fel fognak zárkózni a csúcson lévő részvényindexekhez.

 

+1 gondolat:

A széles értelemben nyersanyag befektetés az egyik legjobb diverzifikáló eszköz a portfólión belül, mert negatív korrelációt mutat a részvénypiacokkal, viszont a legjobb védelmet nyújtja az infláció ellen.

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről