lesz idén Black Monday?

2019-08-13

A fiatalabb olvasók a cím alapján talán a Black Friday-hoz hasonló, kiskereskedelmi árukra és szolgáltatásokra vonatkozó akciókra asszociálnak, azonban a Black Monday az amerikai tőzsde egyik legnagyobb összeomlására utal. 1987. október 19-én az amerikai Dow Jones index 22,6%-ot zuhant egyetlen nap leforgása alatt. Ez azóta is a legnagyobb mértékű esés, amit az index valaha elszenvedett.

Mi állt a történelmi esés hátterében?

A leggyakrabban említett magyarázatok; a lassuló amerikai gazdaság, az USA és Irán közötti konfliktus eszkalálódása, a magas értékeltségi mutatók, és a számítógépek által használt algoritmusok, amelyek egyvelege eltűntette a Dow Jones-ban szereplő cégek piaci kapitalizációjának közel negyedét.

forrás: Bloomberg

Azért írok most erről, mert az előbb említett tényezők feltűnően sok párhuzamot mutatnak napjaink eseményeivel. Az USA gazdasági növekedése az elemzők szerint jövőre 2% alá süllyed. A Hormuzi-szorosnál egyre nagyobb a feszültség, júniusban 10 percen múlott, hogy az USA légicsapást intézzen egy, az irániak által lelőtt amerikai drón miatt. Az amerikai S&P 500 részvényindex alapján, átlagosan 18 évnyi nyereségért cserébe kaphatjuk meg az amerikai részvényeket, ami szintén nem mondható olcsónak. A számítógépek és robotok pedig nagyobb részét adják a kereskedésnek, mint valaha, múlt héten például 50 milliárd dollárnyi részvényt adtak el a hét első felében. A felsoroltakon túl a kilátásokat tovább rontja a kereskedelmi háború és a Brexit.

Egy fontos tényező azonban eltér a 80-as évek végén tapasztalttól, ez pedig nem más, mint a monetáris politika. Jelenleg a jegybankok rendkívül laza politikát folytatnak, amelynek következtében a fejlett országokra negatív reálkamat jellemző. A további lazítások esélye pedig egyre csak nő, hiszen az eddig szigorú arcát mutató Jerome Powell Fed elnök felhagyott a kamatemelési ciklussal és bebizonyította, ha kell, kamatcsökkentésre is képes.

Összességében a célom nem az, hogy pánikot keltsek, hiszen nem számítok az amerikai tőzsde összeomlására ősszel, sokkal inkább az, hogy gondoljuk át mennyire diverzifikált a portfóliónk, mert a történelem akár ismételheti is önmagát…

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről