lesz még rally a Fed kamatvágása után?

A múlt heti Fed ülés után biztosra veszik a befektetők, hogy júliusban kamatot fog vágni az amerikai jegybank. Kérdés, hogy ezek után mi várható a tőkepiacon.

Az elmúlt 30 évben az amerikai kamatvágási ciklusok elindítása után vegyesen teljesített az amerikai részvénypiac, volt jelentős esés és emelkedés is az azt követő 12 hónap során.

forrás: Bloomberg

2001-ben és 2007-ben kétszámjegyű zuhanás következett az első kamatvágás után. Az ezredfordulót megelőző három periódus viszont magas hozamokkal örvendeztette meg a befektetőket. A piaci mozgás iránya a Fed sikerességéhez, azaz a gazdasági fundamentumokban bekövetkezett változáshoz köthető.

1989-től az ezredfordulóig csupán 1 recessziós időszak volt az Egyesült Államok történetében, amely 1990 júliusától 1991 márciusáig tartott. A Fed már 1989 júniusában kamatot vágott, tehát több mint 1 évvel megelőzte a negatív gazdasági teljesítményt, így sikerült némileg meghosszabbítania a ciklust. 1995-ben és 1998-ban is elindítottak egy kamatvágási sorozatot, ekkor viszont nem következett recesszió. A 2001 januári és a 2007 szeptemberi vágás után viszont már gyorsan (3-6 hónapon belül) jött a gazdasági zuhanás.

A tanulság úgy foglalható össze, hogy ha a Fed korán lép, azaz megelőző vágást hajt végre, akkor a piacok is örülnek. Ha már nyakunkon a recesszió, akkor már a jegybank sem tud segíteni és az árfolyamok zuhanni fognak. 

Jelenleg lassulóban van a gazdaság és a Fed úgy tűnik, időben reagál a kockázatokra, hogy meghosszabbítsa a ciklust. Ennek nagy részét szerintem már be is árazták a piacok a júniusi 7%-os S&P 500 index emelkedésével, illetve az év eleje óta tartó 18%-os rallyval, ami nagy részben a Fed idén lemaradó kamatemeléseinek köszönhető.

Amire az amerikai jegybank nem tud hatni, az Trump elnök kereskedelmi háborúja, amivel már régóta rombolja az egész világban az üzleti bizalmat. Márpedig kiszámíthatatlan helyzetben elhalasztásra kerülnek a beruházási döntések, amely nem jó hír a részvényeseknek. Így a legnagyobb esélye akkor van a további emelkedésnek, ha Kínával kiegyeznek egy döntetlenben, és azután nem fordul Európa felé Trump. Ellenkező esetben a Fed is kevésnek bizonyulhat a lassulás megállításában.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről