létezik varázsgömb a befektetésekben?

2023-01-20

A mindennapokban is gyakran gondolunk rá, hogy milyen jó lenne egy varázsgömb, amibe ha belenézünk, látjuk a jövőt, így fel tudunk készülni mindenre és számunkra kedvező módon befolyásolni a sorsunkat. Ez bizony a befektetések világára is igaz: milyen szép is volna látni előre, hogyan alakulnak a piaci árfolyamok, és mibe lenne érdemes fektetni a pénzünket.

A valóságban a jövővel kapcsolatban egy biztos: a bizonytalanság. Viszont a befektetések kapcsán óriási adat mennyiség áll rendelkezésünkre a múltból. Kérdés, hogy ezek mennyire válhatnak hasznunkra a jövőben.

Az egyik legfontosabb múltbeli információ a befektetésünk hozama. Visszatekintve láthatjuk, hogy a befektetésünk adott időtávon mekkora hozamot ért el. A jövőben várható hozam kapcsán viszont csak céljaink, vágyaink, feltételezéseink vannak. Lássuk, hogy érdemes-e összefüggéseket keresni a múltbeli és a jövőbeli hozamok között.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk és sorba rendeztük az elmúlt 15 év piaci hozamait naptári évenként. A könnyebb követhetőség kedvéért az azonos befektetéseket mindig azonos színnel jelöltük, és az adott négyzetbe beírtuk az adott évben elért hozamát. Az oszlop tetején mindig a legjobban teljesítő, az oszlop alján az adott évben a leggyengébb hozamot elérő befektetést szerepeltettük. Viszonyítási pontként egy óvatos és egy dinamikus portfólió teljesítményét is szerepeltetjük a táblázatban. Óvatos portfólió alatt a K&H válogatott kényelem befektetési alapot, dinamikus portfólió alatt a K&H válogatott lendület befektetési alapot értjük.

forrás: Bloomberg, KBC Asset Management NV Mo-i Fióktelepe saját számítás

 

Mit tudunk megállapítani a táblázat múltbeli hozam teljesítményei alapján?

  • a táblázat alapján sajnos nem tudnám „megjósolni” a 2023 évi sorrendet és főleg nem a teljesítmény számokat.
  • a magas kockázatú befektetések (például részvény vagy nyersanyag típusú eszközök) gyakran szerepelnek a táblázat tetején vagy az alján. Ha kockázatosabb befektetéseket választunk, akkor gyakran kapunk szélsőséges hozamokat. Itt tudunk bizonyos években nagyon szép hozamokat realizálni, de benne van a nagy bukás lehetősége is. Ezek a szélsőséges mozgások a befektetők túlnyomó részének nem komfortosak.
  • az alacsony kockázatú befektetések (pl. pénzpiaci alapok, rövid kötvény alapok) jellemzően a táblázat alsó harmadában szerepelnek, tehát az alacsony kockázat viszont nem is kecsegtet magas hozammal.

Varázsgömb vagy visszapillantó tükör?

Ha időzíteni próbálunk és azt keressük, hogy mikor melyik befektetési eszköz fog a legjobban teljesíteni, az elég kilátástalannak tűnik és az esélyeink a szerencsejáték kategóriájába tartoznak. Varázsgömbként nem, de visszapillantó tükörként jó szolgálatot tesznek nekünk a múltbeli hozamok, mert az egyértelműen látszik, hogy egy megfelelően összerakott – a kockázati étvágyunknak megfelelő – portfolióval elkerülhetjük a szélsőséges ingadozásokat, és sokkal kiegyensúlyozottabb teljesítményt érhetünk el. Nem érdemes tehát egy lapra feltenni mindent, hanem jobb, ha több féle eszközbe fektetjük a pénzünket, tehát portfolióban gondolkodunk. Ha nem tudjuk, hogyan kezdjünk neki és nem vagyunk tisztában azzal, hogy milyen kockázatot és milyen időtávon tudunk bevállalni ahhoz, hogy nyugodtan aludjunk, mindenképp érdemes befektetési szakértőhöz fordulni.

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,60  (5 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről