libikókán a forint

2019-05-10

Az utóbbi hetekben ismét masszív forintgyengülésnek lehetünk tanúi: március óta gyakorlatilag 313-ról madzagon húzták a forintot 325 közelébe az euróval szemben.  Emögött a Magyar Nemzeti Bank passzív hozzáállása van, aki az erős magyar növekedés és gyorsuló infláció ellenére is elkötelezetett az alacsony kamatpolitika mellett.

forrás: Bloomberg

Az MNB legutóbbi, április végi kamatdöntő ülésén is kettős képet festett a hazai inflációs folyamatokról. Egyrészt a munkaerőhiánnyal küzdő, masszívan a hosszútávon fenntartható növekedési potenciál felett száguldó magyar gazdaságban továbbra sem látja, hogy a mindentől megtisztított infláció tartósan elszakadna a 3%-os céltól. A külső környezet esetében pedig – jogosan – a gyenge növekedést hangsúlyozza, ami hozzánk begyűrűzve fékezi a magyar folyamatokat. Ennek megfelelően a nyilatkozatban az MNB nem utalt a pénzpiaci kondíciók további szigorítására.

Áprilisra ugyanakkor az infláció 3,9% lett, ami már súrolja az inflációs célsáv tetejét. Igaz, az MNB által figyelt adószűrt infláció 3,4% lett, de ha a globális növekedés mégse gyengül úgy, ahogy a jegybank várja vagy a belső kereslet marad hosszabb ideig erős, akkor az MNB-nek még erősebb érveket kell előhúznia a kalapból, hogy miért nem lép erősebben a fékpedálra és kezdi el határozottabban a szigorítást, legyen az a devizaswapok gyorsabb leépítése vagy egy leheletnyi kamatemelés. 

Az elmúlt napokban ismét benne van a levegőben, hogy a januárhoz hasonlóan a piac újra elkezdi árazni a szigorítást – még ha az MNB nem is erről beszél és a június végi újabb kamatdöntő ülésig nem is várható konkrét lépés a részéről. Ez a várakozás a szigorítást illetően pedig a forintot is visszahúzhatja ezekről a szintekről.

A következő hetek mindenesetre ismét izgalmasak lesznek a hazai kamatok és a forint számára.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről