Magyar Telekom: nincs több kockázat?

2021-02-15

Jövő héten jelent a Magyar Telekom, ahol várhatóan bejelentik, hogy mekkora osztalékot fizetnek a 2020-as év után.

A Társaság iránymutatása szerint a tavalyi eredmény a járványhelyzet ellenére sem lesz rosszabb, mint a 2019-es és a legfontosabb, hogy a szabad készpénztermelés 65 milliárd forint körül alakul – tehát van miután és miből osztalékot fizetni. A kérdés, hogy ezt a menedzsment is így gondolja-e.

A korábbi években a befektetők várakozásai az osztalékkal kapcsolatban túlságosan optimistának bizonyultak. A menedzsment a megtermelt cash-flow-ból, az osztalékemelés helyett az adósságcsökkentést preferálta, arra hivatkozva, hogy új szereplők megjelenése a mobil üzletágban veszélyeket rejt magában és a beruházási oldalon az 5G tender és a 900/1800MHz-es frekvencia aukció is a cég előtt állt.

forrás: Bloomberg

Mostanra elhárult az összes bizonytalan tényező, ugyanis kiderült, hogy nem kell új szereplőtől tartani a mobilszegmensben és a frekvenciák sem voltak drágák, amiket 15 évre kaptak meg. Az egyszeri beruházási költségek miatt a nettó adósság ugyan megemelkedett, de hosszú ideig nem kell hasonlóval számolni, ezért az adósságot fokozatosan lehet csökkenteni. Emellett akár a tavalyinál nagyobb osztalékfizetés és/vagy saját részvényvásárlás is belefér a cégnek. A befektetők egyelőre óvatosak, mert a részvényárfolyam továbbra is a 2019-es átlagárfolyam alatt van, annak ellenére, hogy a kilátások kedvezőbbek, és ha  „csak” a tavalyi szinten marad az osztalék nagysága, az is 5%-os osztalékhozamnak felel meg.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,53  (19 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről