K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

nyulAz MNB a vártnál korábban elindította harmadik kamatcsökkentési ciklusát, és 0,15 százalékpontos kamatcsökkentéssel okozott kisebb meglepetést. Emellett negatív tartományba csökkentette az egynapos betéti kamatlábat (-0,05%-ra), valamint 1,45%-ra az egynapos hitelkamatlábat. Mi lehet a folytatás?

 

 

A jelenlegi kamatvágási ütem fenntartása mellett már nyárra 1% alá csökkenhet a jegybanki alapkamat szintje. Az MNB előrejelzése szerint idén 0,3% lesz az átlagos infláció, a jegybanki célsáv közepét jelentő 3%-os szintet pedig még az előrejelzési horizont végéig, 2018-ban sem éri el.

mnb

az MNB inflációs előrejelzése

Ez alapján jelenleg biztosra vehető a kamatcsökkentés folytatása, ami a hazai kötvénypiac számára pozitív, a forint számára pedig negatív hír. A magyar kötvényhozamok jelenleg historikus mélypontjukon (egyes lejáratok esetén pedig annak közelében) találhatóak. Az MNB év végére 1,7%-ra gyorsuló inflációt vár, ami a jelenlegi hozamszintek fennmaradása esetén a 3 évnél rövidebb kötvénylejáratokig jelentene negatív reálhozamot a befektetők számára – a klasszikus pénzügyi elnyomás hazai megfelelőjeként.

Ön szerint meddig tart az MNB harmadik kamatcsökkentési ciklusa?

View Results

Betöltés ... Betöltés ...
előző cikk következő cikk