még nincs itt a Kánaán

2015-11-17

Bountiful tomato crop 2Izgalmas időszakon van túl a hazai részvénypiac, az augusztusi korrekció után visszakapaszkodott az éves csúcsa közelébe a BUX index. A hazai blue chipek már túl vannak a negyedéves jelentésen, így újra érdemes áttekinteni a kilátásokat.

 


Az OTP kellemetlen meglepetést okozott, közel 40 milliárdos egyszeri negatív tétel (román és horvát frankhitelek átváltása) miatt veszteséges lett a harmadik negyedév, ami ritka, mint a fehér holló a bank elmúlt 10 évében. Reményt keltő fejlemény, hogy a bankcsoport eredményét jelentősen lerontó orosz és ukrán leánynál jövőre fordulat következhet.

A MOL várakozásokon felüli teljesítményről számolt be (a finomítói üzletág soha nem volt ilyen erős), de itt a következő negyedév gyenge lehet a kurdisztáni eszközök leírása miatt. Emellett a tartósan alacsony olajár miatt a kutatás-kitermelés üzletág komoly kihívások elé néz.

A Richter már szolgált egy nagyon pozitív hírrel (amerikai hatósági engedély) a befektetőknek az ősz során, amire a negyedéves számok és a menedzsment által megerősített kilátások ráerősítettek, csak a gyenge rubel árnyalja a kedvező összképet.

A Magyar Telekom a várt számokat hozta, a cégvezetés javított az idei működési eredmény célkitűzésen. Jó hír, hogy csökken az eladósodottság, ami megalapozhatja az osztalékfizetéshez való visszatérést (3 hónap múlva már döntés is születhet róla).

Lényeg a lényeg: melyik társaság eredményének örültek a befektetők, mi volt az árfolyam-reakció?

a BUX index és a jelentést közlő blue chip változása a jelentések napján (forrás: Bloomberg)

irány felfelé?

A BUX előretekintő EPS (egy részvényre jutó profit) várakozása jelentősen emelkedett 2015-ben, azaz egyre optimistábbak az elemzők. Az index áprilisban jutott a csúcsra, azóta egy relatíve szűk sávban mozgott, így a piac egyelőre még nem hiszi el a Kánaán eljövetelét.

a BUX indexre vonatkozó 12 havi előretekintő eredményvárakozás (forrás: Bloomberg)
a BUX indexre vonatkozó 12 havi előretekintő eredményvárakozás (forrás: Bloomberg)

Véleményem szerint egy kedvező hitelminősítői lépés (pozitív visszajelzés a gazdaságpolitikának), és/vagy javuló makroadatok (a blue chipek külpiacait is ideértve) meghozhatja a befektetők kedvét. Ezek hiányában az egyedi sztorikat érdemes követni, amelyek közül az idén még „lemaradó” (csak +20% a BUX +35% szemben) Magyar Telekom a kedvencem.

 

[poll id=”7″]

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről