megszólalt a kanári

2015-09-23

kanárik (fotó: AndradeCleiton, public domain, Creative Commons CC0)A régi időkben a bányászok egy kanárit vittek magukkal a szénbányába, mert a kis madár a hangjával figyelmeztette őket, ha veszélyes gázok gyűltek fel a bányában. A tőkepiacokon is jól jön egy ilyen érzékeny riasztó, és a mai üzleti hangulati adatok veszélyre figyelmeztetnek.

 

A kanárink a mai friss adatok, az ún. beszerzési menedzser indexek (BMI, vagy angol rövidítéssel PMI), amelyek a vállalatvezetők jövőképét mérik fel. Hátrányuk, hogy nem kézzelfogható dolgot mérnek – ezért szokás őket hangulatindikátornak is nevezni. Előnyük, hogy nem a múltról szólnak, hanem előremutató erejük van!

mit látunk ma reggel?

A kínai adat már eddig is pesszimizmust tükrözött, ez most tovább mélyült, a 2009-es mélypontra. Az eurózónában az indikátor még az optimista zónában tartózkodik, de az optimizmus lassan olvad.

miért fontos ez?

Az a piacokat foglalkoztató legnagyobb kérdés, hogy a feltörekvő piacokat kihúzza-e a jelenlegi növekedési „kátyúból” a fejlett gazdaságok lendülete, vagy épp fordítva: a fejlettek is lassulásba csúsznak a feltörekvőkkel együtt. A mai adatok növelik az utóbbi esélyét!

mit jelent ez a piacoknak és a befektetőknek?

A piaci hangulat egyértelműen elromlott, de addig, amíg a gazdaság „jól húz”, nevezhetjük ezt egy korrekciónak, átmeneti visszaesésnek, vagy optimistán vételi lehetőségnek. Azonban, ha a gazdaság lendülete is visszaesik, akkor a korrekció hirtelen már medvepiacnak tűnik: a visszaesés a tőkepiacokon lehet tartós, és még mélyebb is! A ma reggeli adatokkal épp ebbe az irányba billenünk. A továbbiakban fontos lesz, hogy a nagy jegybankok mit lépnek és tudják-e javítani a befektetői bizalmat.

Akinek túl sok kockázat (pl. részvények) van a portfoliójában, az keresse a lehetőségeket a kockázat csökkentésére, akinek túl kevés, az tartsa készenlétben, hogy a valóban olcsó beszállóknál tudjon majd belépni.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről