K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

Száz év alatt a Föld népessége négyszeresére, az energiafogyasztásunk több mint tízszeresére, a termelés (és ezáltal a szemét mennyisége) hússzorosára nőtt. A világ népessége évente 80 millióval növekszik, 2050-re várhatóan elérjük a 9 milliárdot.

Nem az a gond, hogy túl sokan élünk a Földön, hanem az, hogy túl sokat fogyasztunk. Túl sokat veszünk ki a környezetünkből. Gondoljunk csak a vízre, nyersanyagokra, energiahordozókra és a megművelhető földterületekre. Ezen kívül a szemetünket (szennyvíz, hulladékok, légszennyezés) elegánsan „visszaadjuk" a természetnek, kezdjen vele, amit akar, dolgozza fel helyettünk, vagy tegye el valamilyen általunk nem használt helyre.

Az elmúlt 10 – 20 év globalizációjának köszönhetően azok az országok, akik sikerrel kapcsolódtak be a globális munkamegosztásba – gondoljunk itt elsősorban Kínára – komoly jövedelem emelkedésen mentek keresztül. A feltörekvő országokban kialakulóban van egy erősödő középosztály, folyamatosan emelkedő életszínvonallal, akik a jövedelmüket a fejlett világ középosztályához hasonlóan szeretnék elkölteni (több húst tartalmazó étkezés, nagyobb lakás, korszerű gépekkel felszerelve, autó, külföldi utazások). Azaz a korábbi fogyasztásukhoz képest növekedés következett be több száz millió ember esetében. Ezzel egy időben érkezünk el oda, hogy a klímaváltozás elkerülése érdekében korlátozni kell(ene) az emberiség fogyasztását.

Klímakutatók szerint nincs sok időnk, minél előbb kellene cselekednünk. Addig amíg a politikusok vitatkoznak arról, hogy mely lépéseket kellene megtennie az emberiségnek, saját magunk is tehetünk az esetleges túlfogyasztásunk csökkentése érdekében.

nézzük meg, hogy mi magunk mit tehetünk:

  • gondoljuk újra a fogyasztásunkat, tanúsítsunk önmérsékletet és amiről le tudunk mondani, azt tegyük meg mielőbb (biztosan minden évben szükségünk van új táskára, 2 évente új mobil telefonra, 4 évente új autóra?).
  • ide kattintva kiszámolhatja, hogy a jelenlegi életmódja mekkora ökológiai lábnyomot eredményez, és megmutatja azt is, hogy mely területeken lenne még tennivalója.

Mit számol az ökológiai lábnyom kalkulátor?

Földünk időről időre megújítja magát, a természet biztosítja számunkra a vizet, a tiszta levegőt és a termőföld „gyümölcseit", amit az emberiség folyamatosan használ. Amennyiben a Föld „kincseit, gyümölcseit" nagyobb mértékben használjuk fel, mint ahogy azt képes megújítani, akkor a jövendő generációk lehetőségét vesszük el. Ha az ökolábnyomunk 1-et mutat, az azt jelenti, hogy pont annyit használunk fel arányosan, amennyit a Föld 1 év alatt képes megújítani, ha egynél nagyobb számot kapunk, akkor fogyasztásunkhoz több Földre lenne szükségünk. A magyar átlag fogyasztás fenntartásához jelenleg 1,92 Földre lenne szükségünk. Pedig csak egyetlen Földünk van mindösszesen.

  • a befektetéseinkben is lehetünk sokkal tudatosabbak. Ha törekszünk arra, hogy a portfoliónkba olyan befektetéseket válasszunk, amelyek odafigyelnek a fenntartható fejlődésre is, akkor ezzel megsokszorozhatjuk a saját hatásunkat a világ fenntarthatóvá tételére. A K&H Bank befektetési alap kínálatában már elérhetőek a fenntartható fejlődést támogató alapok.

Ha mérsékeljük a fogyasztásunkat és a befektetésinknél is tekintettel leszünk a fenntarthatósági szempontokra, akkor elmondhatjuk, tettünk azért, hogy gyerekeink, unokáink egy élhetőbb világot örököljenek.

előző cikk következő cikk