mennyi? 30…

2016-11-15

Pontosabban 30 ezer, ahova 2007 nyara után ismét eljutott a BUX index. Elképzelhető a 33 333-as szint?

Engem nem ért meglepetésként a magyar piac jó teljesítménye, korábban többször is írtam itt, itt és itt. Aki a hazai részvényeket beépítette a portfóliójába, az nagyon jól járt az elmúlt két évben. Egy óvatos (5% BUX a portfólióban) és egy dinamikus (10% BUX) befektető 3-7%-kal tudta javítani a teljes (nem évesített) hozamát.

Közel 10 év után sikerült csúcsot dönteni, akkor is négy fő részvény teljesítménye volt a meghatározó, ahogy most is. Az árfolyamok persze változtak azóta és volt jó pár osztalék, amit bezsebelhettek a kitartó tulajdonosok.

 

Az ábrán látható, hogy a 2007 július végi szintet (osztalékokat is beszámítva) csak egy papír tudta azóta meghaladni. A Richter esetében ezen az időtávon szinte minden stimmelt: új termékek, új piacok, stabil menedzsment és még a gazdaságpolitika sem jelentett szembeszelet. A többieknél egy, vagy akár több tényező is nyomás alatt tartotta az árfolyamokat.

Előretekintve jók a hazai cégek kilátásai, a legutóbbi negyedéves jelentések pozitív meglepetést okoztak, az árazás (11,5-ös árfolyam/nyereség mutató) sem mondható drágának, és az ország befektetésre ajánlott hitelminősítése is jó pont a nemzetközi befektetők szemében. A bevezetésben feltett kérdésre a válasz IGEN: 1 éves időtávon nem lenne meglepetés a 33 333-as szint.

Ami nélkül azonban nehéz elképzelni a további emelkedést az a globális kockázatvállalási hangulat. Az amerikai elnökválasztásból egyelőre sikerült jól kijönni, persze később Trump hozhat még kellemetlen gazdaság- és geopolitikai meglepetést. Európában a közelgő olasz népszavazás miatt vonulhatnak majd fedezékbe a befektetők, valamint a jegybankok is reagálnak hamarosan az infláció emelkedésére.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről