mennyi puskaport fog ellőni az amerikai jegybank?

2019-07-22

180 fokos fordulatot vettek a jegybankárok, és az év elején emlegetett kamatemelések helyett kamatcsökkentések és eszközvásárlási programok kerültek a középpontba.

Először érdemes azt tisztázni, hogy mi okozta a pálfordulást. A kínai gazdaság a válság óta nem produkált olyan alacsony növekedést, mint az idei második negyedévben. Az USA-ban pedig egyre inkább halványul a tavalyi adócsökkentések jótékony hatása. Mindezen tovább ront a kereskedelmi háború, mert az egymást követő védővámok világában a vállalatok nem szívesen költenek beruházásokra. Európát a gyengélkedő legnagyobb kereskedelmi partnerei mellett még a Brexit-saga is sújtja. Nem csoda tehát, hogy a jegybanki kommentárokban egyre többet szerepel a lassuló világgazdaság és a bizonytalanság kifejezés, infláció hiányában pedig bátran nyúlnak a jegybanki élénkítésekhez.

Hogyan hat mindez az eszközárakra?

Nagyon leegyszerűsítve, ha a pénz ára, azaz a kamat, csökken, akkor a pénzben kifejezett eszközök ára nő, legyen szó bármiről; kötvényről, részvényről, aranyról vagy ingatlanról. Továbbá, ha megtakarítói oldalról vizsgáljuk a dolgot, akkor megfigyelhető, hogy mivel a kockázatmentes eszközökön csökken az elérhető hozam, egyre több pénz áramlik a kockázatosabb eszközökbe, amik nagyobb hozampotenciált nyújtanak hosszabb távon.

Jelenleg a befektetők arra számítanak, hogy az EKB, FED, BoJ hármasból elsőként amerikai Fed fog lépni. Nem véletlen, mert hármuk közül nekik van a legtöbb terük, hiszen 2015 óta kilencszer emeltek kamatot, míg az európai és japán kollégáik egyszer sem. Abban teljes az egyetértés a piacon, hogy már ebben a hónapban megkezdik a kamatszint mérséklését, viszont a vágás mértékéről megoszlanak a vélemények. A többség 25 bázispontos csökkentését vár, de vannak, akik kétszer ekkora lazítást, azaz 50 bázispontot valószínűsítenek.

forrás: Bloomberg

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy eljött az ideje a féktelen részvény vásárlásoknak. Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű, mert a várakozásokban és így az árakban is benne van a jövőbeni jegybanki élénkítés, az elmúlt két hónap emelkedése főleg ennek volt köszönhető. Továbbá önmagában a monetáris lazítás nem elég hogy a részvénypiac tovább emelkedjen, szerintem szükség van arra is, hogy a világgazdasági növekedés stabilizálódjon és a vállalati profitok növekvő pályára álljanak. Így egyelőre csak lépésről-lépésre, rendszeres megbízás formájában növelem portfóliómban a részvények súlyát.


[poll id=”38″]

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről