Mennyire nagy (öko)lábon élünk? – 1. rész

2020-02-24

A világszerte elterjedt öko lábnyom kalkulátorok azt mérik, hogy a fogyasztásunkkal, életmódunkkal a Föld forrásaiból mekkora szeletet hasítunk ki, használunk fel. Minél többet fogyasztunk, annál nagyobb lesz az öko lábnyomunk. A kalkulátor végeredményben azt mutatja meg, hogyha minden ember úgy élne a Földön, mint mi, akkor hány darab Földre lenne szükségünk. Ha az eredmény pontosan 1 (azaz 1 bolygó) lenne, az azt jelentené, hogy a Földünk képes a fogyasztásunkhoz szükséges forrásokat megújítani és biztosítani a számunkra.

Tavaly november közepén indítottuk el a WWF Magyarország és a K&H Bank együttműködésében az öko lábnyom kalkulátort, amiben a téma iránt érdeklődők megmérhetik, mekkora öko lábnyomot hagynak maguk után.

Január közepéig 2700-an töltötték ki a kérdőívet. Az alábbi írásban megvizsgáljuk, mekkora (öko) lábon élnek a K&H Bank ügyfelei.

A beérkező adatok alapján megállapíthatjuk, hogy a kalkulátort használó kitöltők öko lábnyom átlageredménye 1,90 bolygó, ami nagyon közel van a magyar átlaghoz (1,92 bolygó). Azaz jelenlegi életmódjukkal közel 2 Földre lenne szükségük. Persze az átlag mögött jelentős különbségeket láthatunk. A legalacsonyabb érték 0,77 bolygó, a legmagasabb pedig 8,2 volt. Az átlagot tekintve nemzetközi összehasonlításban az erős középmezőnyben vagyunk (69. helyen a 187 országból). Nem meglepő, hogy a nemzetközi listát a fejlett országok (USA, Kanada, Luxemburg) és az öbölmenti olajállamok vezetik, a lista végén pedig a gazdasági fejlődésben lemaradt országokat (Pakisztán, Afganisztán, Kongó, Haiti stb.) látjuk, bőven 1 bolygó alatti értékekkel.

Elöljáróban nézzük át, hogy mely területekre fókuszált a kalkulátor:

  • táplálkozás
  • közlekedés
  • lakhatás
  • életmód

Jelen írásomban az első témát (táplálkozás) vizsgálom meg, a cikksorozat 2. részében pedig a fennmaradó három témakört tekintem át.

táplálkozás

Az egy közismert tény, hogy a húsfogyasztás sokkal nagyobb lábnyomot eredményez, ezért nem meglepő, hogy a vegetáriánus/vegán emberek átlagos lábnyoma (1,69 bolygó) sokkal kisebb, mint a húsevőké (1,91 bolygó).

Ha minden nap fogyasztunk húst, akkor a táplálkozás okozta öko lábnyomunk 2 bolygó. Ha csak hetente egyszer eszünk húst, máris lecsökken 1,84 bolygóra, ha viszont csak havonta egyszer iktatjuk be az étrendünkbe, akkor majdnem a vegetáriánusok szintjére tudjuk csökkenteni.

A húsfogyasztás mellett az is fontos lehet, hogy milyen élelmiszereket fogyasztunk, és azt honnan szerezzük be. A bio termények előállítása sokkal kevésbé terheli meg a bolygót, hiszen kevesebb vegyszert használnak és a művelés módja is sokkal kíméletesebb. Ezért nem meglepő, hogy a bio élelmiszereket fogyasztók lábnyoma (1,61 bolygó) sokkal kisebb szemben azokéval, akik soha nem vásárolnak/fogyasztanak bio élelmiszereket (1,95 bolygó).

Ha helyi termelőtől vásároljuk az élelmiszert, akkor annak a szállítási költsége sokkal kisebb lesz, mintha a világ másik feléről érkezik az üzlet polcaira. Ha csökkenteni szeretnénk a lábnyomunkat, akkor vásároljunk helyi termelőktől! Aki mindig vagy gyakran helyi termelőtől vásárol, annak átlagban 0,2 bolygóval kisebb a lábnyoma, mint aki nem figyel oda erre a szempontra.

Ha megnézzük a szélsőségeket, akkor azt tapasztaljuk, hogy azoknak a vegetáriánus/vegán fogyasztóknak, akik a helyi termelőktől vásárolnak bio élelmiszert, az átlagos lábnyomuk 1,47 bolygó, szemben azokkal a mindennapos húsevőkkel (2,26 bolygó), akik nem figyelnek arra, hogy helyi termelőktől vásároljanak bio élelmiszereket.

A következő részben a közlekedés, a lakhatás és az életmód öko lábnyomunkra gyakorolt hatásait járjuk körbe.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,33  (3 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről