Mennyire nagy (öko)lábon élünk? – 2. rész

2020-03-03

A világszerte elterjedt öko lábnyom kalkulátorok azt mérik, hogy a fogyasztásunkkal, életmódunkkal a Föld forrásaiból mekkora szeletet hasítunk ki, használunk fel. Minél többet fogyasztunk, annál nagyobb lesz az öko lábnyomunk. Cikkünk 1 részében azt jártuk körbe, hogy a WWF és a K&H együttműködésében létrehozott okö lábnyom kalkulátort kitöltőknek mekkora az átlagos öko lábnyoma, valamint a táplálkozás mennyiben járul hozzá az öko lábnyom méretükhöz.

Folytatásként nézzük meg következő területeket:

 • közlekedés
 • lakhatás
 • életmód

közlekedés

A közlekedés területén a legnagyobb öko lábnyom hatású jelenség a légiközlekedés. Aki évente akár csak 1-2 alkalommal utazik magáncélból repülővel, az nagyon gyorsan az átlag fölé kerülhet. (Az üzleti célú utazások lábnyomát a cégeknél veszik figyelembe)

Nézzünk néhány adatot:

 • akik nem repültek egyáltalán az elmúlt egy évben (és ők vannak többen) – a kitöltők több mint 60%-a – azok átlagos lábnyoma mindösszesen 1,68 bolygó.
 • egy átlagos utazással már könnyen a 2,5 bolygó közelébe kerülhetünk.
 • aki sokat utazott Európán kívül, annak átlagosan 4,26 volt a lábnyoma. Jó hír, hogy ez csak a kitöltők 1,38%-ára volt jellemző.

Jelentős különbséget figyelhetünk meg, ha az autós közlekedést vetjük össze a tömegközlekedést használókkal:

 • aki nem használ autót, annak a lábnyoma átlagosan 1,66 bolygó, szemben a sokat autózókkal (minimum havi 600 km), akik átlagosan 2,83 bolygós öko „lábon élnek”.
 • csökkenthető a lábnyom, ha az autót többen használják. Ha mindig egyedül utazunk, akkor az átlagos lábnyomunk 2,26 bolygó, amennyiben mindig utazik valaki a sofőrrel együtt, akkor az átlagos lábnyomunk 1,83 bolygóra csökkenthető.
 • az üzemanyag típusa is eltérő mértékű lábnyomot eredményez, viszont a legkisebb (autógáz 1,86 bolygó) és a legnagyobb hatású (gázolaj 2,07 bolygó) között nincs jelentős különbség.
 • ha markánsan lehetne csökkenteni a gépkocsik átlagos fogyasztását, akkor az jótékonyan hatna a öko lábnyomra is. A nagyfogyasztású (10 l/100 km felett) autót használók átlagosan 2,69 bolygó lábnyomot, amíg a kisfogyasztású autót használók mindösszesen 1,86 bolygónyit hagynak maguk után.

lakhatás

Az elsődlegesen meghatározó tényező a lakás/ház mérete és a bentlakók száma. Nézzük a szélsőségeket:

 • az 50m2-nél kisebb ingatlanban élők átlagos lábnyoma 1,72 bolygó, míg 175 m2-nél nagyobb ingatlan esetében ez a szám 2,30 bolygó.
 • az egy háztartásban élők számának növekedésével fordított arányban csökken az öko lábnyom: 1 fős háztartás átlagos lábnyoma 2,11 bolygó, míg az 5 főnél nagyobb háztartások esetében ez átlagosan 1,73 bolygóra csökken.
 • A villany és gázszámla értéke, illetve a lábnyomra gyakorolt hatása is szoros összefüggésben van az ingatlan méretével, minél nagyobb az ingatlan annál nagyobbak a számlák és annál nagyobb a lábnyomra gyakorolt hatása is.

életmód

Bizonyára sokan nem gondolták, hogy egy háziállat tartása is növeli a lábnyomunkat. Tekintettel arra, hogy a háziállat velünk él, ezért az ő „fogyasztása” is a mi lábnyomunkat növeli némileg. Az állattartók átlagos lábnyoma 1,94 bolygó, szemben azokkal, akik egyáltalán nem tartanak házikedvencet (1,87 bolygó). Ha legalább évente 90 ezer forintot költünk kis házi kedvencünkre, az rögtön 2,14 bolygóra emeli lábnyomunkat.

Érdekes látni azt is, hogy az ékszerek vásárlása is jelentősen megnövelheti a lábnyomunkat. A kitöltők 5 %-a vásárolt az elmúlt 1 évben 50 ezer forintnál nagyobb értékben ékszereket. Az átlagos lábnyomuk ezáltal 2,75 bolygó lett, szemben azokkal, akik nem vásároltak ékszereket (1,80 bolygó).

befektetések

A befektetéseink öko lábnyom vizsgálata még gyerekcipőben jár a téma összetettsége miatt. Egyelőre nehéz mérni és számokkal kifejezni, hogy mely befektetések mennyiben járulhatnak hozzá az öko lábnyomunkhoz, abban viszont biztosak lehetünk, hogy mindenképpen pozitív a hatásuk.

A fenntartható és ESG befektetések esetében bátran kijelenthetjük, hogy a különböző szűrőkön átment vállalatok részvényei, államok kötvényei a szűrés nélküli versenytársakhoz képest jobban odafigyelnek a környezeti szempontokra és ezzel az öko lábnyomukra is. A fenntartható működésre különösen nagy hangsúlyt fektető cégek komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy működésükhöz megújuló energiát használjanak, vagy az üvegházhatású gázkibocsátásukat csökkentsék. Annak ellenére, hogy egyelőre nem számszerűsíthető a részvény és kötvénykibocsátó cégek és államok ökológiai lábnyoma, ha megtakarításainkat fenntartható befektetésekbe fektetjük, akkor nagy valószínűséggel a befektetések területén is csökkenthetjük öko lábnyomunkat.

Néhány megszívlelendő tanács, ha csökkenteni szeretnénk az öko lábnyomunkat:

 • csökkentsük a hús- és tejtermék fogyasztásunkat,
 • használjuk gyakrabban a tömegközlekedést,
 • repülő helyett válasszuk a vonatot vagy az autót
 • befektetéseinknél válasszuk a fenntartható befektetéseket.

 [JN1]link

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,67  (3 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről