mennyit ér egy jó befektetési tanácsadó?

2016-07-04

ahogy_a_befektetesrol_gondolkodunkEgy képzett befektetési tanácsadó segítsége megtakarításaink hozamában is megmutatkozhat. De mégis, mennyire?

 

 

Amikor leülünk pénzügyeinkről beszélgetni tanácsadónkkal, joggal bízunk abban, hogy a találkozó után nem csak egy kellemes beszélgetéssel, hanem olyan tanácsokkal is gazdagabbak leszünk, amelyek többlethozamot biztosítanak majd befektetéseinken. A világ egyik legnagyobb alapkezelő cége, a Vanguard egyik tanulmányában arra a következtetésre jutott, hogy a jól felkészült befektetési tanácsadók átlagban 3%-kal javítják ügyfeleik hozamait ahhoz képest, mintha nélkülük döntöttek volna. De mégis miből jön össze ez a többlethozam?

a tipikus kisbefektetői hibák elkerülése

Az egyik legnagyobb hozzáadott érték az lehet, hogy egy jó befektetési tanácsadó segít túllépni az érzelmi alapon történő, átgondolatlan befektetési döntéseken, és mindig hosszú távú szemléletre és fegyelmezett befektetési stratégiára ösztönöz bennünket.

megfelelő portfólió-összetétel kialakítása

Talán ugyanilyen fontos, hogy megtakarításaink eszközösszetétele tökéletesen passzoljon befektetési céljainkhoz és kockázatviselő képességünkhöz. És persze az is nagy segítség, hogy valaki rámutat, ha hozamelvárásaink nincsenek összhangban az előzőekkel.

költséghatékony befektetési formák megtalálása

Nem nehéz belátni, hogy tanácsadónk pusztán azzal is javíthatja befektetéseink hozamát, ha olyan eszközöket javasol, amelyek költségterhelése arányban van a nyújtott szolgáltatásokkal.

a portfólió folyamatos újrasúlyozása

Ahogy a különböző eszközosztályok jobban/rosszabbul teljesítenek az évek során, portfóliónk összetétele egyre jobban eltérhet a kezdeti, jól átgondolt, hosszútávra szóló súlyoktól. Ha tanácsadónk évente egyszer figyelmeztet az eredeti arányok visszaállítására, már ezzel is jelentős többlethozamhoz segíthet minket.

adóelőnyök kihasználása

Ha tanácsadónktól rendszeres információkat kapunk arról, melyek azok a befektetési formák, ahol kedvezményes adózási lehetőségeket, esetleg adó-visszatérítést is igénybe vehetünk, jelentősen javíthatjuk hosszú távú hozamainkat.

költési stratégia

Ha egy jól diverzifikált, többféle eszközből álló megtakarítási portfóliónk van, egyáltalán nem mindegy, hogy melyik részéhez milyen időzítéssel nyúlunk hozzá, ha pénzre van szükségünk, akár egyedi esetekben, akár a korábban összegyűjtött összeg járadékszerű felhasználásánál. Az ebben nyújtott szakértő segítség is sokat jelenthet.

 

Így jön össze tehát az a bizonyos 3%, ami természetesen nem egy egzakt, tudományosan bizonyított, minden esetben helytálló szám, viszont jól mutatja azt a hozzáadott értéket, amit a szakértői segítség jelenthet pénzügyeink kezelése során.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről