Merítsünk erőt a gyengélkedő forintból

2020-03-25

Amikor tőkepiacokon a vihar tombol, akkor mindenki biztonságos, védett kikötőt keres a megtakarításainak. Devizák esetében ez a védett kikötő az amerikai dollár, az EURO, a Svájci Frank és a Japán Yen. A befektetők ilyenkor igyekeznek szabadulni a kockázatosabb devizáktól és pénzüket a legbiztonságosabb devizákba menekítik. A tömeges eladás a kockázatosabb devizák folyamatos gyengülését eredményezik. Ez a folyamatosan gyengülés volt megfigyelhető az EURHUF és az USDHUF árfolyam esetében az elmúlt hetekben. Érdemes végig venni, hogy mi lökhette a forint árfolyamát naponta új rekordot jelentő szintekre, illetve, hogy ennek milyen hatása van a befektetéseinkre, megtakarításainkra.

Mi áll a forintgyengülés hátterében?

Ha kicsit visszatekintünk 2019-re, akkor azt láthatjuk, hogy a forint az egyik legrosszabbul teljesítő deviza volt, aminek elsődleges oka a magyar reálhozamok kirívóan alacsony szintje volt. Az elmúlt hét meredek forintgyengülése viszont egyáltalán nem egyedi eset, a feltörekvő devizák, így a régió devizái is egytől egyig gyengültek, leginkább a dollárral szemben. A forint leértékelődésének fő oka a piacokon kialakult pánikhangulat volt, ami az összes feltörekvő devizát sújtotta. Ezt mutatja az alábbi ábra:

forrás: Bloomberg

Aggasztja-e a forint jelenlegi gyengülése a jegybankot?

Ebben a rossz hangulatban kellett a Magyar Nemzeti Banknak a keddi napon döntést hoznia azzal kapcsolatban, hogy a forint árfolyamának stabilitását tartja fontosabbnak rövidtávon, vagy pedig a gazdaságban jelentkező várható likviditáshiányra ad megoldást. Az MNB intézkedései határozottan arra utalnak, hogy az MNB továbbra sem foglalkozik a forint leértékelődésével.  A jegybank jelenleg a likviditás biztosítását tartja elsődlegesnek, ennek megfelelően a keddi kamatdöntő ülésen többféle likviditásbővítő intézkedést is hozott, folytatva az előző héten elkezdett intézkedések sorát. Az alapkamat szintjét változatlanul hagyta és ezzel a kamatszinttel továbbra is nálunk vannak a legalacsonyabb kamatok a régióban.

A forint gyengülése jelenleg a magyar gazdaságpolitika egyik legfontosabb eszköze a magyar termelés versenyképességének fenntartásában, és mivel az MNB legfrissebb inflációs előrejelzése alapján az áremelkedés üteme várhatóan csökkenni fog az idén, ezért a jegybankot láthatóan nem aggasztja a forint leértékelődése. A forint gyengülő trendje továbbra is fennmaradhat, és vélhetően újabb és újabb rekord gyenge forintárfolyammal szembesülhetünk majd a következő időszakban.

Hogyan érint a forint gyengülése bennünket befektetőként?

Az elmúlt hetekben a részvényárfolyamok csökkenése mellett a forint is látványosan gyengült. Deviza eszközökben lévő befektetésünk a forint gyengülés következtében egyre többet ér, mert növekszik a befektetés forintban számolt hozama. De egy jól összerakott portfólióba történő forint befektetés esetén is profitálhatunk a hazai deviza gyengüléséből. Akinek van befektetése a K&H válogatott alapjainkban az is jól járt, mert az alapban lévő deviza befektetések profitáltak a forint gyengüléséből, amelyet nem tompítottunk fedezeti ügyletekkel.

Mit tehetünk befektetőként a jelenlegi helyzetben?

  • egy gondosan összeállított portfolióban mindig vannak/lesznek olyan elemek, amelyek tompíthatják az éppen csökkenő árfolyamú eszközök hatását.
  • a jelen piaci helyzetben a befektetési alapokban lévő deviza eszközök profitálhatnak a forint látványos gyengüléséből.
  • ne feledjük el, az ilyen részvénypiaci árcsökkenés esetén tudjuk leginkább élvezni a havi fix összegű rendszeres befektetések előnyeit.
1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 3,00  (1 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről