merre tovább, piacok?

2016-07-26

9681616230_f266ed1ef2_oElmúlt pár hónapban a részvénypiacok már érdemben nem tudnak emelkedni. Vajon milyen erők dolgoznak a háttérben?

 

 

A globális piacok tavaly májusban tetőztek, azóta a nagyobb indexek közül csak az amerikai tudott emelkedni, a többi – az osztalékokat is figyelembe véve – leginkább lefelé tendál. És ami biztosan új, hogy a korábban megszokottól eltérően sokkal nagyobb kilengések jellemzik most a piacokat.

az MSCI All Ccountry World Index alakulása dollárban 2012-től (forrás: Bloomberg)
az MSCI All Country World Index alakulása dollárban 2012-től (forrás: Bloomberg)

mi van a háttérben?

Az emelkedést az segíti, hogy a kötvényeken elérhető hozamok – a jegybanki stimulusok miatt – óriásit zuhantak, sőt egyes fejlett országokban egyenesen negatív tartományba értek. Ennek fényében a részvénypiacokon átlagosan elérhető, összességében egyébként nem túl vaskos 2,7%-os osztalékhozam még mindig vonzóvá teszi a részvényeket.

Az emelkedések ugyanakkor rendre elakadnak, mivel belefutunk az egyébként gyenge növekedési képbe: tavaly Kína, év elején az Egyesült Államok, most, a brit népszavazás után pedig Európa miatt kell leginkább aggódni, hogy a korábban vártnál gyengébben teljesít majd a gazdaság. És ez a romló kép a vállalati profitvárakozásokat is rendre lerontja, felülről korlátozva a piaci rally-kat.

És mindeközben a piacoknak (és a mögöttük álló országoknak) egyre gyakrabban kell megküzdeniük olyan geopolitikai kockázatokkal, mint az európai integráció gyengülése (Brexit), terrorizmus (Brüsszel, Párizs, Nizza, stb.), az egyik legfontosabb NATO-tagállam, Törökország belpolitikai “feszültségei”, kínai nyomulás a Dél-kínai-tengeren, a közelgő amerikai elnökválasztás. Ezek időről időre terhelik meg a piacokat és teszik még kiszámíthatatlanabbá a már most is bizonytalan jövőt.

mit lehet tenni?

Amit látunk, az az érett bikapiac: összességében már nem emelkedik, és néha, amikor a hangulat elromlik, be-beszakad, mint ahogy azt legutoljára júniusban láttuk. Aztán visszakapaszkodik. Ilyenkor bátor ki-és beszállásokkal, vagy ügyes részvénykiválasztással kihasználhatjuk az emelkedéseket. Persze nehéz a mostani környezet, mert nagyon lerövidül az az időtáv, amíg előre tudunk tekinteni. Hiszen sose tudhatjuk, mikor érkezik a következő kijózanító pofon.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről