messze még a normalizálódás

2017-06-09

Némileg változtatott kommunikációján az EKB csütörtöki kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatóján, de a nagy fordulat továbbra is várat magára.

Míg korábban az európai jegybank szerint a negatív kockázatok voltak túlsúlyban az európai gazdaság kilátásaival kapcsolatban, addig mostanra már kiegyensúlyozottnak látják a lefelé és felfelé mutató kockázatokat.

A GDP növekedés a vártnál jobb volt az első negyedévben, emiatt a jegybank felfelé módosította a növekedési várakozásait, míg a számára legfontosabb mutató, az infláció esetében lefelé módosította a várakozásokat a következő évekre.

(forrás: Bloomberg)
(forrás: Bloomberg)

mi késztetheti lépésre az EKB-t?

Hiába reménykedett a piac, nem esett szó még a kötvényvásárlási program kivezetésének időzítéséről, és legkorábban valószínűleg szeptemberben kerülhet ez szóba ismét. Az egyértelmű azonban, hogyha a gazdaság ilyen ütemben erősödik, annak előbb-utóbb meg kell jelennie az árakban is. A nagy kérdés persze az, hogy ez mikor következik be.

Úgy gondolom, hogyha a kilátások továbbra is ilyen mértékben javulnak, ősszel már az eszközvásárlási program lassú kivezetéséről kezdhet kommunikálni a jegybank, a kamatemeléssel viszont legalább a program teljes kivezetéséig várni kell, ha nem tovább.

Egyetértve kollégám korábbi cikkével, a kötvény nem lesz jó befektetés a következő időszakban. Helyette az európai részvények jó döntések lehetnek, hiszen az alacsony kamatszint, és a gazdaság erősödése is a vállalatoknak fog kedvezni, ezért az európai részvényeket továbbra is felülsúlyozom a portfóliómban.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről