mi lesz Trump ígéreteivel?

2017-03-28

Egyre kevésbé bíznak a befektetők a Trump által beígért reformok megvalósításában. Az egészségügyi reformtervezet elbukott, de mi lehet a folytatás?

Péntek este, Donald Trump beleegyezésével visszavonta egészségbiztosítási törvénytervezetét az amerikai kormányzat, köszönhetően a Republikánus Párton belüli támogatottság hiányának. Erős jelzésértékkel bír, hogy az amerikai elnök nem tudta véghezvinni első törvénymódosítási tervét, így az új adótervezete kapcsán is egyre kétségesebbé válik az ígéretek betartásának sikere, legalábbis olyan módon, ahogy azt Trump elképzelte.

A lenti ábrán tisztán látható, hogy a tervezett adóreformból leginkább profitáló kis piaci kapitalizációjú cégek részvényei (Russel 2000 index) messze felülteljesítették a nagy piaci kapitalizációjú cégek részvényeit (S&P 500 index) Trump győzelme után (sötétkék nyíl). Azonban ez az előny év eleje óta folyamatosan csökken, párhuzamosan az ígéretek betartásával szembeni szkepticizmus növekedésével (narancssárga nyíl).

a Russel 2000 index SP500 indexhez viszonyított teljesítménye (forrás: Bloomberg)
a Russel 2000 index SP500 indexhez viszonyított teljesítménye (forrás: Bloomberg, K&H Alapkezelő)

Ezzel együtt a globális piacokat tekintve, az eddigi legnagyobb kockázatnak megítélt, importot büntető adó ötlete is kiárazódni látszik. Ebből egyértelműen a feltörekvő piaci részvények profitáltak a legtöbbet eddig is, és úgy gondolom, hogy az erős fundamentumok mellett, Trump ígéreteinek folytatódó akadozása további lendületet adhat nekik a következő hónapokban.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről