mi lesz veled eurózona?

2020-05-15

A jelenlegi válság megerősítheti vagy a felbomlás szélére lökheti a monetáris uniót, egyelőre az utóbbi felé haladnak a dolgok.

A probléma gyökere jelenleg Olaszországban leledzik. Olaszország volt az első európai ország, amelyet elért a koronavírus, és a halálesetek számát tekintve harmadik helyen áll a világon, az USA, valamint az Egyesült Királyság mögött. A vírus nem csak az egészségre volt káros, de a gazdasági kilátásokat is jelentősen rontotta. Ráadásul ez a sokk úgy érte az országot, hogy eddig is alacsony növekedési potenciállal rendelkezett és emellé magas államadósság párosult.  Az ország politikai helyzete is instabil, így jelentős gazdasági reformok sem várhatóak. A nyári turista szezon elmaradása további nehézségeket és még lassabb kilábalást vetít előre.

Olaszország mellett Spanyolország sincsen túl jó bőrben, a koronavírusban elhunytak száma nem sokkal marad el az olaszokétól és ezzel a negyedik helyen állnak a világban. Az államadósságot tekintve jobban állnak, mint az olaszok, de így is meghaladja a GDP 100%-át, ami nem mondható alacsonynak. A turizmus visszaesése várhatóan itt is komoly problémákat fog okozni.

Adott tehát két a vírus által erősen megtépázott ország, amelyek magas adóssággal rendelkeznek, így nem csoda, hogy amikor az eurózóna pénzügy miniszterei (Eurogroup) alacsony kamatozású hitelekkel próbáltak segíteni, akkor rendkívül csalódottak voltak. Ők azt szeretnék, hogy az eurózóna tagállamai közösen vállalják a fellendüléshez szükséges hitelek terhét, például egy közösen kibocsátott „koronakötvénnyel”. Ez az ötlet a németeknél és a hollandoknál váltott ki heves tiltakozást, akik attól tartanak, hogy a déli államok csak a pénz elköltésében vállalnának aktív szerepet, a törlesztésben már kevésbé.

További olaj a tűzre a német alkotmánybíróság május eleji döntése, amelyben jogsértőnek találta az EKB kötvényvásárlási programját, azt a programot, ami rengeteget segített a déli államoknak abban, hogy alacsony költségek mellett tudják finanszírozni az államadósságukat. Ráadásul az, hogy a német bíróság felülbírálja az Európai Bíróságot, az egész Unió intézményrendszerét megkérdőjelezi.

A fenti problémákat látva meglepő az alábbi ábra, miszerint az euró jól tartja magát idén:

nominál effektív árfolyam

forrás: SocGen

Arra számítok, hogy a megosztottságból fakadó problémák miatt az eurózóna lassabban tud reagálni a koronavírus miatt kialakult gazdasági problémákra és ez növekedési áldozatokkal fog járni.  Ezzel szemben az USA-ban és Japánban gyorsabb kilábalás várható, ezért a dollár és a jen erősödését várom az euróval ellenében. Illetve érdemes az EURCHF alakulását is figyelemmel kísérni, hiszen a svájci jegybank már év elején is küszködött azzal, hogy megállítsa a frank erősödését.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,40  (20 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről