mi szól a részvénypiacok további emelkedése mellett?

2019-10-21

Az elmúlt időszakban egyre több elemzés és beszélgetés témája a küszöbön álló gazdasági recesszió, és ezzel párhuzamosan a részvénypiacok várható rossz teljesítménye az előttünk álló időszakban. A következőkben azokat a tényezőket és várakozásokat veszem számba, amelyek a részvénypiacok további emelkedése mellett szólnak.

Az elmúlt hónapokban a befektetői aggodalom növekedéséről számolt be az úgynevezett R-indikátor, amely augusztusban csúcsra ért, és azt mutatja, hogy az internetes keresések hogyan alakultak a recesszió kifejezéssel kapcsolatban:

A Recesszió-indikátor alakulása

(forrás: Google Trends)

Eközben az amerikai S&P 500 részvény-indexe jelenleg mindössze 1 százalékra van az idén júliusban beállított történelmi csúcsától:

(forrás: Bloomberg)

A részvénypiac teljesítménye tehát egyelőre nem tükrözi a befektetői pesszimizmust, mivel nem árazza érdemben a gazdasági kilátások romlását. Nézzük meg, hogy a lassuló gazdasági környezet ellenére milyen érvek szólnak a részvénypiacok további emelkedése mellett!

1. mindenki borúlátó: az elmúlt évtizedet jellemző gazdasági bővülés a történelem egyik leghosszabb expanziója volt, és bár a növekedés dinamikája alacsony volt, óhatatlanul erősödik a várakozás egy közelgő recesszióval kapcsolatban. A befektetők a közelmúltban jellemzően a pesszimista oldalon álltak, erről számol be a befektetők körében végzett „bika-medve” felmérés, amely arra utal, hogy a pesszimizmus enyhülésével a részvénypiac újból felfelé veheti az irányt:

2. a jegybankok mindent megtesznek: a gazdasági lassulásra válaszul a nagy jegybankok ismét lazító üzemmódba kapcsoltak, a kamatcsökkentések és újraindított eszközvásárlási programok a befektetők hangulatára és a reálgazdaságra is pozitív hatással lehetnek. A gazdaságok esetleges további lassulására adott válaszként a jegybankok puskapora ugyan fogyatkozóban van, de ahogy a Fed és az Európai Központi Bank elnöke is jelezte, a továbbiakban a jegybanki mellett a költségvetési politika támogatása kerülhet előtérbe.

3. a beruházások újbóli élénkülése: a kereskedelmi háború, a Brexit és egyéb tényezők miatt fennálló bizonytalanság rontja a vállalatok beruházási hajlandóságát, mivel érthető módon nehéz tervezni a vállalati működést a profitabilitást erőteljesen meghatározó peremfeltételek (vámok stb.) dinamikusan alakulása mellett. A beruházások elhalasztása azonban nem halogatható a végtelenségig: előbb-utóbb döntést kell hozni, még akkor is, ha tartósan fennáll a bizonytalanság. A jelenleg fennálló kockázatoknak az enyhülése (kereskedelmi háború, brexit, geopolitika) pedig segíthet a bizonytalanság csökkentésében, amely a 2020-as választási évre készülő Donald Trumpnak is érdekében állhat.

4. alternatíva hiánya és értékeltség: az újraindított jegybanki eszközvásárlási programok és kamatcsökkentések a kötvénypiacon okoztak további felértékelődést, az egyre mélyebbre csökkenő kötvényhozamok pedig a továbbiakban még inkább a részvénypiac felé terelhetik a befektetőket. A globális piacot tekintve a kötvénypiac nagyon drága, a részvénypiac értékeltsége viszont nem mondható drágának, továbbra is megfelel az elmúlt évek átlagának. A hazai részvények pedig relatíve olcsónak mondhatóak, hiszen jelenleg nagyjából 9-es P/E rátával forognak a feltörekvő piacokra átlagosan jellemző 12-es P/E rátához képest.


szavazás:

[poll id=”40″]

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről