mi vár a piacokra az erős jegybanki hét után?

2021-12-17

Az elmúlt hét komoly bejelentéseket hozott a jegybankoktól világszerte. Nézzük meg, mik voltak a legfontosabb üzenetek!

Egyesült Államok

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán tette közzé legfrissebb előrejelzéseit. Ezek alapján a gazdaságba extra-likviditást juttató kötvényvásárlási program 2022 márciusára kivezetésre kerül és három kisebb kamatemelésre számíthatunk a jövő év során. A Fed előrejelzése szerint az infláció felfutásáért leginkább felelős ellátási gondok 2022 második felére enyhülhetnek, míg a járványhelyzet továbbra is a legnagyobb kockázati tényező marad. Az amerikai gazdaság az előrejelzés szerint jövőre 4%-kal bővülhet, míg az infláció 2,6% lehet éves szinten 2022-ben.

Európa

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtök délutáni bejelentése alapján 2022 márciusában kivezeti a járványhelyzet enyhítésére indított, extra eszközvásárlási programját, ezzel együtt viszont a „normál” eszközvásárlási program nagyságát átmenetileg megemelik, mérsékelve az extra program kivezetésének negatív hatásait. Kamatemelés 2022-ben nem várható az EKB részéről, tovább marad tehát a rekord alacsony, negatív kamatkörnyezet az eurozónában. Az európai monetáris döntéshozók is azzal számolnak, hogy az inflációs nyomás 2022 második felében csökkenhet, míg az omikron variáns várható gazdasági hatásait egyelőre mérsékeltnek látják. Az eurozóna gazdasági növekedése jövőre 4,2% lehet, míg az infláció éves szinten 3,2%-ot érhet el.

Magyarország

Itthon a jegybank már nyár óta határozott kamatemelési ciklusban van, és a legutóbbi, csütörtöki döntéssel az irányadó kamatszint már 3,6%-ra emelkedett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a héten azt is bejelentette, hogy azonnali hatállyal megszünteti kötvényvásárlási programját. A program 2020 májusában indult, és ennek során az időszakban kibocsátott teljes mennyiség közel felét, 3500 milliárd forintnyi állampapírt vásárolt az MNB, jelentősen hozzájárulva a hozamszintek alacsonyan tartásához. A jegybank friss előrejelzése szerint 2022-ben a magyar gazdaság 4-5% körüli ütemben bővülhet, míg az éves infláció 5% közelében lehet.

mire számíthatunk befektetőként?

A globális gazdasági ciklus a gyors növekedés szakaszából az érett növekedés szakaszába lép át. Ez a váltás az emelkedő inflációval együtt lépésre kényszeríti a jegybankokat, véget vetve a rekord alacsony kamatok korának és ennek jelentőségét, befektetésekre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni. Ebben a szakaszban még mindig trend feletti gazdasági növekedéssel számolhatunk, illetve a kamatemelési ciklusok kezdetét a pénzpiacok is általában jól szokták tolerálni. Ezzel együtt a tartósan velünk maradó infláció, az újabb vírus-variánsok, vagy a kínai gazdasági dinamika mérséklődése mind kockázatot jelent.

Összességében az erős gazdasági háttér, a bővülő vállalati profitok és a szigorodó, de még mindig támogató jegybanki és költségvetési intézkedések 2022-ben is kedvező környezetet teremthetnek a részvénypiacok számára. A növekvő kockázati tényezők miatt azonban az idei évben megszokottnál nagyobb ingadozásokra kell készülnünk.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 1,50  (2 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről