mi vár idén a régió legjobbjára?

6708378095_cb62dd9630_oA tavalyi év egyik legjobban teljesítő indexe a BUX volt, amely idén is elég stabilnak bizonyult a januári tőkepiaci korrekció során. A 2015-ös 40% feletti emelkedés még kiemelkedőbb, ha ezt összehasonlítjuk a feltörekvő piaci index hozamával. Mi volt az oka ennek a szétválásnak, és ami még izgalmasabb, hogy folytatódhat-e a trend idén is?

részvényindexek teljesítménye 2010-től (forrás: Bloomberg)
részvényindexek teljesítménye 2010-től (forrás: Bloomberg)

Ez első kérdésre így utólag könnyű válaszolni. A hosszú évek alatt gyakorlatilag egy helyben stagnáló és így lemaradó hazai tőzsdére visszatértek a vevők a javuló hazai makro, a bankadó csökkentése és az egyedi vállalati sztorik miatt. Ezzel szemben a feltörekvő piacok a kínai lassulás, a nyersanyag-érzékeny (brazil és orosz) gazdaságok mélyrepülése és az erősödő dollár miatt folyamatosan nyomás alatt voltak.

a feltörekvő országok és hazánk tőzsdeindexének (BUX) alakulása 2007-től (forrás: Bloomberg)

A második kérdés már keményebb dió. A magyar piac mellett szól a profitvárakozások javulása (kétszámjegyű javulás a következő két évben), amelyet még az árazás (előretekintő P/E) nem is igazán követett le. A feltörekvőkről túl sok jót nem tudok mondani. A növekedési kilátások javulása rövid távon nem várható, egyedül az értékeltségi mutatók vannak átlag alatt, de még nem extrém olcsó a piac.

A fundamentumok, profitkilátások és árazások alapján idén is hozhat a konyhára a BUX felülteljesítésre játszó pozíció, amely független a tőzsdemutatók irányától. Azonban a piacokon gyorsan változhat a hangulat, ha a kínai makro nem romlik tovább jelentősen és párhuzamosan az olaj ára is stabilizálódik, mert akkor a túladott piacok, így a feltörekvők is nagyobbat ugorhatnak felfelé.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről