mibe kerül egy befektetés?

Sok más szolgáltatáshoz hasonlóan természetesen a befektetéseknek is vannak költségei, akkor is, ha az első pillanatban nem feltétlenül látjuk őket. Írásomban arra teszek kísérletet, hogy összeszedjem a legfontosabbakat és egy átfogó képet nyújtsak a befektetési alapokkal kapcsolatban felmerülő, szokásos költségekről.

A vizsgálat során két megközelítést veszek szemügyre:

 1. Csináld magad, vagy
 2. Használj előre elkészített megoldást (befektetési alapok)

Nézzük először a csináld magad változatot!

 1. Csináld magad változat.

A példa kedvéért legyen 1 millió Ft befektetni való megtakarításunk, amit szeretnénk befektetni egy vegyes portfolióba (bankbetét, kötvény, részvény, deviza befektetések), ahol a portfoliót egyedi kötvény, részvény befektetésekből, bankbetétből építjük fel.

Milyen költségeink lehetnek?

 • Tranzakciós költség
 • A befektetési tudás és a piaci információ megszerzésének költsége

A tranzakciós költségekre igaz az az összefüggés, hogy ha nagyobb tételben tranzaktálunk, akkor sokkal alacsonyabb díjakat, vagy árfolyam marzsokat kell fizetnünk. Például részvény megbízások esetén az intézményi befektetők akár a szolgáltatók listaárainak harmadát/ötödét fizethetik mindösszesen. Ez minden esetben egyedi alku kérdése és a nagyobb volumenű (százmilliós, milliárdos) kötésekkel mindig sokkal alacsonyabb díjakat lehet elérni. Ugyanez érvényes a kötvény- és deviza-befektetésekre is, csak itt éppen a vételi/eladási árfolyam marzs mértékében látszik ez. Lakossági ügyfelek esetén az árfolyam marzs akár 1-2 % is lehet, ugyanez az intézményi ügyfeleknél akár lakossági marzs egy tizede is lehet.

Befektetési tudás és a piaci információk megszerzésének költsége. Válasszuk szét a kettőt.

A befektetési tudás/ismeret azt jelenti, hogy tisztában vagyunk a fogalmakkal és ismerjük a különböző piacok jellemző működésének szabályait. Ezeket az információkat tanulhatjuk szakirányú iskolákban, tanfolyamokon, de akár elsajátíthatjuk autodidakta módon is, szakkönyvekből. Ez jellemzően időráfordítást jelent, szerencsés esetben tanulmányink során már megszereztük ezt a tudást, rosszabb esetben iskolán kívül szabadidőnkben sajátíthatjuk el. Ennek a költségei egyénenként igen jelentős eltéréseket mutathatnak.

A piaci információk összegyűjtése. A sikeres befektetéshez nem elegendő, ha ismerjük az alapfogalmakat és a piacok működését, az aktuális hírek, események, megjelenő elemzések feldolgozása szintén szükséges hozzá. A piacon vannak elérhető ingyenes piaci információk, elemzések, amik nem mindig megbízhatóak vagy nem feltétlenül nyújtanak kellő mélységű támogatást. A jobb minőségű elemzésekért, piaci információkért súlyos pénzeket kell fizetni, ami 1 millió Ft megtakarítás esetén biztosan nem éri meg. A begyűjtött információk feldolgozása, befektetési stratégia kialakítása és a befektetési döntés meghozatala pedig szintén időráfordítást igényel.

Összefoglalóan, a tranzakciós költségek mellett költségként jelentkezhet a naprakész piaci információk, elemzések beszerzése, a szükséges befektetési tudás megszerzése és a piaci információk, elemzések feldolgozása, befektetési döntéssé alakítása.

Nézzük a másik oldalt:

 1. Befektetési alapok

A befektetési alap esetében egy alapkezelő cég egy előre meghirdetett befektetési politikával létrehoz egy befektetési alapot, amelyhez bármely ügyfél csatlakozhat, rábízhatja vagyona kezelését a befektetés alapra. Az alapkezelő minden befektetési alap mellé megfelelő felkészültségű szakembereket rendel, akik az alap befektetési ügyeit menedzselik, intézik.

Melyek ezek a feladatok?

 • kialakítják a befektetési alap stratégiáját,
 • elemzik az alap célpiacait, összegyűjtik a piaci információkat, híreket
 • különböző cégek elemzéseit beszerzik, feldolgozzák és kialakítják az alap adott piaci helyzethez igazodó befektetési taktikáját
 • a kialakított taktika alapján befektetési döntéseket hoznak
 • a befektetési döntés alapján és a költségek figyelembevételével befektetési tranzakciókat hajtanak végre.
 • és a fenti feladatokat időről időre újra elvégzik.

Ezen kívül az alap adminisztrációjának vannak még szükséges lépései (néhány jellemző dolgot említve csupán a teljesség igénye nélkül): értékpapír esedékességek (kamat, osztalékok, tőke) beszedése, tranzakciók elszámolása, eszközérték számítás, nyíltvégű alapok esetén a napi likviditás biztosítása, jelentések készítése, közzététele, stb.

A végrehajtott tranzakciók költségei, amelyek a befektetési alapot terhelik, a lakossági ügyfelekhez képest sokkal alacsonyabbak (lásd a csináld magad változatnál leírtakat), mert a százmilliós/milliárdos  tranzakciók erős alkupozíciót jelentenek.

A befektetési alap befektetői az alapkezelő szolgáltatásáért díjat fizetnek (menedzsment díj), amely jellemzően a befektetett vagyon éves szinten számítva 1-2%-a. A kevésbé bonyolult alapok, például pénzpiaci alapok menedzsment díja alacsonyabb (akár 1% alatt is lehet), ugyanakkor egy több piacon befektető, bonyolultabb részvény vagy abszolút hozamú alapok díja meghaladhatja az évi 2%-os mértéket is. Jellemezően ebből az alapkezelési díjból fizetik az Alapkezelő cégek a forgalmazó által végzett szolgáltatásokat is.

Tekintettel arra, hogy a csináld magad változatnál a tudás megszerzésének és a piaci információ megszerzésének, feldolgozásának költsége egyedileg nagyon eltérő lehet, ezért  a költségekre pontos becslést adni képtelenség. Az adott befektetési alapokra vonatkozó részletes tájékoztatást ezért az adott alapra vonatkozó Kezelési szabályzatokban, valamint Tájékoztatókban és a további tájékoztató dokumentumokban kaphat (Terméklap, KID).

Javaslom, hogy mindenki döntse el maga, hogy tud-e megfelelő időt szánni a tudás megszerzésére, az információk begyűjtésére, feldolgozására és a csináld magad változatot egy befektetési alap költségszintjénél olcsóbban, hatékonyabban megvalósítani.

Felhívjuk figyelmét arra, hogy jelen ajánlás annak készítőjének szakmai álláspontját tartalmazza, az ajánlásban foglaltak megismerése azonban önmagában nem elegendő a konkrét befektetési döntés meghozatalához. A konkrét befektetési döntés meghozatala előtt kérjük, szíveskedjen konzultálni tanácsadójával. Az alapok részletes leírását, így a befektetési politikát a Tájékoztató, a hazai forgalmazási szabályokat az erről szóló hirdetmény továbbá a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek elérhetők a K&H Bank fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu internetes oldalon. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja.

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 5,00  (1 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről