miért van szükségünk devizás befektetésekre?

Kis nyitott gazdaságban élő befektetőként, a forint nagyobb devizákkal szembeni változása meghatározza a mindennapjainkat. A hétköznapi vásárlásainkra, a beruházásainkra/felújításainkra, külföldi utazásainkra, a megtakarításainkra egyértelműen hat a forint főbb devizákkal szembeni változása. Persze ha stabil az árfolyam, akkor szinte észrevehetetlen ez a változás, de amikor akár 5-10%-ot is elmozdul, akkor azonnal láthatóvá válik.

A deviza befektetések a magyar befektetők szemüvegén keresztül

Magyar befektetőként a jövedelmünk döntő része forintban keletkezik, és elsődlegesen forintban takarítunk is meg.

Miért?

Mert időként szükségünk lehet arra, hogy a megtakarításainkat itthon felhasználjuk, mert éveken át sokkal jobb kamatokat/hozamokat érhettünk el kamatozó befektetésekkel, alacsony volt az infláció, stabilan fokozatosan értékelődött le volt a forint főbb devizákkal szembeni árfolyama és talán azért is mert az évek során így szoktuk meg.

Mi változott meg mostanára?

Az infláció relatíve még alacsony, de a forint árfolyama már több éve trendszerűen gyengül. 2019-ig átlagban évente 2%-kal értékelődött le a forint a főbb devizákkal szemben az idei év elejétől viszont már 10-14%kal gyengült, azaz a nemzetközi összehasonlításban ennyivel értékelődtek le a hazai megtakarítások a külföldi megtakarításokkal szemben.

Hogyan profitálhatunk a forint gyengüléséből?

Az elmúlt évek folyamatos forint leértékelődése, amely a magyar gazdaságpolitika egyik tudatos lépése volt, ráirányította a befektetők figyelmét arra, hogy a forint eszközök mellett a főbb külföldi devizák tartása (akárcsak bankbetétben, pénzpiaci alapban) forintban kifejezve 2-3%-os azonnali hozamot eredményezhet. Az idei évben pedig már akár 10 % feletti hozamot érhettek el forintban számolva, akik devizában tartották a megtakarításukat.

Az euró betéti kamatok több helyen negatívak, ezért jelenleg nem érdemes bankbetétben tartani, lehetnek ennél jobb alternatívák is. Nézzük át melyek a legnépszerűbbek:

  • devizában befektető részvény alapok

Ezen alapok megvásárolhatóak devizáért vagy forintért is. A lényeg az, hogy a vagyonukat devizában fektessék be. A forintért megvásárolható alapok az összegyűjtött forintot először átváltják devizára, később ebből vesznek részvényeket. Ahogy az euró/forint, vagy dollár/forint árfolyama gyengül, úgy értékelődik fel az alapban tartott vagyonunk (amennyiben minden egyéb változatlan). Ehhez jöhet még hozzá a részvények értékváltozása.

  • deviza eszközökbe is fektető vegyes alapok 

Nagyon sok befektető számára egy tisztán részvény alap jelentős kockázatot, elfogadhatatlan mértékű árfolyam-ingadozást jelent, amit nem szívesen vállalnának. Az ő számukra jelenthetnek megfelelő megoldást az olyan vegyes alapok, amelyek a részvényeket kötvényekkel és bankbetétekkel kombinálják. Ekkor egy tisztán részvény alaphoz képest csökkenhet a részvénytípusú kockázatunk, árfolyamingadozásuk, de ha az alapnak vannak külföldi, devizában megvalósult befektetései, akkor akár egy vegyes alap segítségével is profitálhatunk a forint gyengüléséből.

A rendkívül alacsony, helyenként negatív hozamú kötvénybefektetésekről most nem beszéltem, de úgy gondolom, hogy az ilyen befektetésekkel, alapokkal a jelenlegi rekord alacsony kamatkörnyezetben képtelenség elfogadható hozamot elérni.

+ 1 tipp. Hogyan csökkentheti a részvénybefektetések ingadozását a forint gyengülése?

A múltbeli tapasztalatok alapján, jellemzően akkor gyengült jelentősebben a forint, amikor a világban csökkent a kockázatvállalási kedv is. Az esetek többségében ilyenkor a részvényárfolyamok is zuhannak. Egy devizaalapú részvénybefektetésben ilyenkor sajnos veszítünk a részvény árfolyam esésén, de egyidejűleg nyehetünk a forint gyengülésen, azaz forint gyengülése tulajdonképpen tompítja a részvényárfolyamokon elszenvedett veszteségeinket, ahogy azt alábbi ábrán láthatjuk. Az MSCI World index dollárban számolt értékéhez képest (szürke szaggatott vonal) a piros vonal mutatja az index forintban kifejezett változását, és a zöld csúcsok külön kiemelik a dollár/forint napi árfolyamváltozását:

forrás: Bloomberg

Ha odafigyelünk arra, hogy legyenek deviza alapú befektetéseink is, akkor a forint gyengülését rögtön a saját javunkra is fordíthatjuk.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 5,00  (3 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről