mindenki hazabeszél egy kicsit

2016-08-15

Arsenal-SupportersMindennapi helyzet, hogy mikor sportra terelődik a szó – különösen a válogatottra vagy egy személyes kedvencre – gyorsan felkerül a rózsaszín szemüveg az emberekre. Lelkes szurkolóként magam is rendszeresen beleesem ebbe a hibába.

Ez a gondolkodásmód beszivárog a befektetések világába is.

Ha semmi nem zavar be a képbe, akkor a saját, jól ismert csapatunk mindig előnyben van egy picit. Hasonló képességűnek tűnő ellenféllel szemben szűk győzelmet prognosztizálunk, nem döntetlent. A piacon is nagyobb biztonságérzetet ad, ha megszokott területen mozgunk. Elkötelezettebbek vagyunk afelé, amiben személyesen is érintettek vagyunk.

Ez akarva-akaratlan mindenkire hatással van. Hiába a szűk hazai kínálat, a magyar részvénybefektető elsősorban az OTP és a MOL mozgásából szeretne profitálni, esetleg a DAX felé kacsintgat (a német autóipart például számtalan szálon köthetjük magunkhoz, akár fogyasztóként, akár magyar gazdaságba ágyazottságuk okán). Az amerikai megtakarító is az amerikai részvényeket preferálja, de az elérhető cégek és az ország változatossága miatt már színesebb a kép, hogy mit tekint valaki sajátjaként. Utóbbiról meggyőződhetünk a J.P. Morgan Alapkezelő ábráján:

az amerikai befektetők által preferált befektetések regionális eltérései (forrás: J.P. Morgan Asset Management – Guide to the Markets, U.S., 3Q 2016)
az amerikai befektetők által preferált befektetések regionális eltérései (forrás: J.P. Morgan Asset Management – Guide to the Markets, U.S., 3Q 2016)

Röviden, a részvény megtakarításokban is kijön az országon belüli munkamegosztás. Az olajkutak és finomítók borította Délen hasítanak az energetikai papírok, Észak részvényekben is az ipar fellegvára, cserébe az itteni megtakarítók a technológiai papírokat meghagyják a Nyugati-part IT dolgozóinak. A pénzügyi szektor vonzó a Wall Street szomszédságában, a Keleti-parton, de igazán taszító a Közép-Nyugaton és a Rozsdaövezetben.

Időnként ezzel a megközelítéssel is kijöhet a lépés. Visszatérve a magyar példára: ha valaki hajlandó volt a részvénypiacra lépni, 2015 eleje óta végül itthon is tarolhatott, ha nem ijedt meg idejekorán a szédítő sebességtől. Ezzel együtt  érdemes végiggondolni, hogy egy hosszú távra megtakarító igazán elégedett lehet-e, és a piac teljesen kárpótolta-e azokért a lehetőségekért, amiket a korábbi években a nemzetközi piacon kihagyott.

Nem egyszerű feladat szembemenni azzal, amit az ösztöneink diktálnak, de legalább mikor a megtakarításunkról van szó, igyekezzünk tisztán látni és nem csak a megszokásaink szerint cselekedni. Legyünk kiegyensúlyozattak, figyeljünk a megfelelő diverzifikációra, és ha ehhez szükséges, merjünk kilépni a hazai pályáról!

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről