mit tanulhatunk a múltbeli hozamokból? – 2. rész

2020-04-28

Jó lenne, ha úgy tudnánk tekinteni a múltbeli hozamokra, mint egyfajta jövőre vonatkozó előrejelzésre, de sajnos ez nem így működik. Arról, hogy mit tanulhatunk a múltbeli hozamokból, egy korábbi bejegyzésünkben már írtam.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk és sorba rendeztük az elmúlt 12 év és 2020 első negyedév forintban számolt piaci hozamait. A könnyebb követhetőség kedvéért az azonos befektetéseket mindig azonos színnel jelöltük, és az adott négyzetbe beírtuk az adott évben elért hozamát. Az oszlop tetején mindig a legjobban teljesítő, az oszlop alján az adott évben a leggyengébb hozamot elérő befektetést szerepeltettük. Viszonyítási pontként a táblázatban szereplő eszközökből összerakott dinamikus portfolió (K&H válogatott 3 alap, fehér háttérrel) teljesítményét is szerepeltetjük.

forrás: Bloomberg, K&H Alapkezelő saját számítás
(a múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményre!)

Arra voltam kíváncsi, hogy 2020 első negyedéves veszteségei hogyan módosították a korábban kialakult mintákat.

Átnézve a teljesítményeket milyen megállapításokat tehetünk 2020 első negyedévre vonatkozóan?

  • a negyedév során csak az ún. „menekülő eszközök” teljesítettek jól (amerikai kötvénybefektetések, ahol a forint dollárral szembeni gyengülése jelentősen hozzátett a forintban számolt hozamhoz)
  • a magyar kötvénybefektetésekkel is csak negatív hozamot lehetett elérni
  • a részvénybefektetések negyedéves hozamai masszívan negatívak volt ebben az időszakban (-20 – 30 % között, ugyanakkor a forint gyengülése tompította a veszteség mértékét, ahogy az a táblázatban is látható)
  • az olaj árának zuhanása egyértelműen megmutatkozik a nyersanyag befektetések 21%-os veszteségében, melyet a forint gyengülése sem tudott ellensúlyozni
  • egy megfelelően összeállított dinamikus portfolió, amely tartalmaz részvény és kötvénybefektetéseket egyaránt, a kötvénybefektetései, devizakitettsége illetve az aktív menedzsment révén jelentősen tudta mérsékelni a részvényeken elszenvedett veszteségeket

Mi a tanulsága a táblázatnak?

Továbbra is igaz, hogy nem lehet előre jelezni, hogy melyik befektetés lesz az elkövetkező időszakban a legjobban teljesítő, ezért nem érdemes az energiánkat ennek megtalálására pazarolni. Ugyanakkor egy megfelelően összeállított dinamikus portfolióval elkerülhetjük a szélsőséges ingadozásokat, és sokkal kiegyensúlyozottabb teljesítményt érhetünk el.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 3,75  (16 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről