mit üzen a pöttyös ábra?

2018-03-23

Folytatta kamatemelési ciklusát a Fed, szerdán az új jegybankelnök, Jerome Powell vezetésével 25 bázispontos kamatemelésre került sor, ami 2015 decembere óta sorozatban már a hatodik ilyen lépés volt. A kamatemelés üzenete egyértelmű: továbbra is jó formában van az USA gazdasága (és a kilátásokat egyelőre a kereskedelmi háború sem árnyékolja be).

Az előzetes percepció szerint Powell-től még a korábbi elnöknél, Janet Yellen-nél is „galambabb” kamatpolitikát vártak, ennek ellenére a piac várakozása szerinti mederben folytatódik a kamatemelés. Erre utal a jegybankárok legfrissebb előrejelzése is, az úgynevezett dot-plot (vagy magyarul pöttyös ábra) is:

blog1

Ezek szerint a jegybankárok a korábbi várakozásuknál is valamivel gyorsabban emelkedő alapkamatra (és inflációra) számítanak a következő években: jövőre már 3% közelébe emelkednek a dollárkamatok és az előrejelzés szerint hosszú távon ezen szint közelében is maradnak (ehhez képest a Fed elmúlt 50 évét átlagosan 5% körüli alapkamat jellemezte).
A Fed tehát a korábbinál héjább üzenetet küldött a piacoknak. Az Európai Központi Bank mindeközben éppen ezzel ellentétesen lépett legutóbbi kamatdöntő ülése során: csökkentette inflációs várakozását. Ez pedig arra utal, hogy sem a kamatemeléssel, sem az eszközvásárlási program kivezetésével nem fog sietni.

Várakozásom szerint Európában még jó darabig padlón maradnak a kamatok, ami azért is fontos, mert a legeladósodottabb európai országok adósságmutatói az elmúlt években is inkább csak stagnáltak. A zéró kamatok és az eszközvásárlási program segítségével alacsonyan tartott kötvényhozamok pedig jelentős terhet vesznek le ezen országok válláról az adósságszolgálat enyhítésével.

blog2

Az európai és amerikai kamatok közötti olló tehát tovább tágul, aminek eredményeként egyre több befektető fordulhat a dollárkötvények irányába, amelyek már javarészt beárazták a soron következő kamatemeléseket. Ezzel szemben az eurózónás kötvényekben továbbra sincsen fantázia, a jelenlegi hozamszintek sem vonzóak, egy esetleges hozamemelkedés pedig jelentős árfolyamveszteséget okozhat a kötvénybefektetőknek.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről