mitől félnek a befektetők?

2019-04-11

Az érzelmek gyakran előtérbe kerülnek a tőkepiacokon: a félelem és a kapzsiság jelentősen el tudja téríteni az árfolyamokat a fundamentumoktól. Érdemes résen lenni, mert amikor az érzelmek már eltorzítják a piacokat, akkor lehet készülni a fordulatra.

A BofAML befektetési bank minden hónapban globális szinten összesíti az alapkezelők véleményét a piacokról. A riportban szerepel a szélsőséges kockázatokra vonatkozó kérdés is, amely jól mutatja az aktuális félelmeket. Márciusban váltás történt ennek megítélésében, így hosszú idő után már nem a kereskedelmi háború van az élen, hanem a kínai gazdasági lassulás. Persze az előbbi sem merült feledésbe, csak helycsere történt az élen. A havi kockázati listán még szerepel a vállalati hitelválság, az amerikai politikai válság, az európai parlamenti választások és kis eséllyel a Brexit.

szélsőséges kockázat kérdőív
forrás: Bank of Amecia Merill Lynch

Az előzőnél sokkal ismertebb mutató az ún. félelem index (VIX), amely derivatív árakból számolja a befektetők piaci ingadozásra vonatkozó várakozását. Ha magas a szintje, akkor nagy kilengések várhatóak rövid távon a piacon. Jelenleg alacsony szinten (15 alatt) tartózkodik a mutató, azaz egyáltalán nem remeg a piaci szereplők keze.

forrás: Bloomberg

Ezen kívül még sok más mutatószám alapján is nyugodt piacokról beszélhetünk, mely az első negyedéves részvénypiaci száguldást is segítette.

Előretekintve azonban az óvatosság indokolt, ezt mondatja velem az évtizedes tapasztalat és a fundamentumok is. A világgazdaság növekedési üteme lassul, a recesszió 12-24 hónapon belüli bekövetkezésének esélye egyre magasabb, Trump a Kínával várható kiegyezés után jó eséllyel Európa felé fogja kiterjeszteni a kereskedelmi háborút. Akiben bízhatunk, az a Fed, mivel más jegybanknak nincs túl sok mozgástere. Monetáris lazítással tompíthatja a ciklus természetéből fakadó gazdasági visszaesés mértékét, persze ennek nagy része már be van árazva a piacokba.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről