nagy fába vágja a fejszéjét az MNB

photo: Thomas J. O'Halloran, photographer; Floor of the New York Stock Exchange; public domain; Photograph shows stock brokers working at the New York Stock Exchange

Zajlik az élet a tőzsde körül. Egy kimaradt ziccer (WizzAir) és két „majdnem” bevezetés (Waberer’s, Duna House) után lép színre a Magyar Nemzeti Bank, mint a Budapesti Értéktőzsde új többségi tulajdonosa. Kérdés, hogy ami nem sikerült eddig hosszú éveken keresztül, azt majd az MNB meg tudja-e oldani.

 

mi a feladat?

Röviden egy életképes tőzsdét létrehozni, amely vonzó a vállalatok és a befektetők számára egyaránt, vannak új bevezetések, forgalom, átláthatóság, egyszóval Kánaán. Ehhez könnyíteni kell (adminisztratív és anyagi oldalról is) a tőzsdére lépést, ösztönözni a hosszú távú befektetői szemléletet (ne a spekulánsok és a szerencsejátékosok szaporodjanak).

kik lehetnek az új cégek a parketten?

Az MNB szerint az állami vállalatok és kkv-k tőzsdére lépését segítenék elsősorban. Az első csoportra beindul az ember fantáziája: MVM, Szerencsejáték, MKB, BB, közszolgáltatók. Jól jönne néhány új húzónév a nagy négyes mellé (OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom), persze ezek a cégek már tudják mivel jár a tőzsdei jelenlét: folyamatos beszámolás, átláthatóság. Szerencsére van példa a régióban, hogy sikeres lehet egy tőzsde, amelyen az állami cégek megmérettetnek, majd ez hozza meg a magánvállalatok kedvét is, mert ők is bizonyítani szeretnének (lásd lengyel piac a kétezres években, román tőzsde napjainkban).

ki fog kereskedni a részvényekkel?

A magyar lakossági befektetők pár fellángolástól eltekintve eddig nem rajongtak a tőzsdéért, persze pozitív ösztönzőkkel (lásd lakossági állampapírok sikere) sok mindent el lehet érni. A befektetési alapkezelők termékei között van jó pár amely a hazai részvénypiacra fókuszál, azonban a kezelt vagyon csepp a befektetési alapok tengerében az alacsony kockázatú termékek iránti ügyféligények miatt. Emellett szabályozási eszközökkel a biztosító-pénztári szektort is rá lehet venni a magyar részvények tartására. Maradnak még a külföldi intézményi befektetők, akik meglehetősen válogatósak: szükségük van sztorira, még nagyobb méretre és likviditásra.

Sok tényezőnek kell egyszerre stimmelnie, hogy felpezsdüljön az élet a BÉT-en, én személy szerint már nagyon várom. Ahogy mondani szokás: a tőzsde a gazdaság tükre, egy jól menő tőzsde az egész gazdaság sikerét is mutatja.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről