Nap ábrája – fellélegezhet a forint?

2020-11-13

Október végére a globális járványhelyzet alakulása és a korlátozó intézkedések újbóli bevezetése látványosan rontotta a kockázatvállalási kedvet a piacokon. Ebből kifolyólag újra történelmi mélypont közelébe került a forint-euró árfolyam 369 közelében. Az elmúlt hetek fejleményei azonban (elnökválasztás kimenetele*, pozitív vakcinahírek) eufórikusan hatottak a befektetői hangulatra, ami a részvényárfolyamok emelkedése mellett a régiós devizákat is erősítette. Ennek következtében nyár végi, 355-ös szintre került vissza a forint az euróval szemben.

Forrás: Bloomberg

Látványos javulást tapasztalhattunk tehát a héten, azonban a hazai deviza idei teljesítményét vizsgálva továbbra sem szép a kép: év eleje óta 7 százalékot gyengült a forint árfolyama, ami a leggyengébbnek számít a régiós devizák között.

Forrás: Bloomberg

A mostani erősödésre rásegített a héten érkezett inflációs adat: októberben 3 százalékra csökkent az éves infláció Magyarországon és év végéig a vártnál erősebb dezinflációs folyamatok fognak érvényesülni (a járvány okozta gazdasági lassulás miatt). Mindezeket figyelembe véve megállapítható, hogy rövidtávon kényelmes helyzetbe került az MNB: a célkörüli és csökkenő infláció, valamint az éppen erősödő forint teret enged a jegybanknak a laza monetáris kondíciók fenntartására. Azonban ki kell emeljük, hogy az elkövetkező időszakban továbbra is a nemzetközi befektetői hangulat fogja érdemben befolyásolni a hazai deviza alakulását, ami a járványhelyzet romlása és egy októberihez hasonló korrekció esetén még lépésre kényszerítheti az MNB-t.

A forint túlzott gyengüléséhez hasonlóan a deviza túlzott erősödése esetén is lépne a jegybank, hiszen az ország versenyképessége szempontjából fontos a forint fokozatos leértékelődése. Nyáron 345-ös szinten kezdett lazításba az MNB, várhatóan ennél a szintnél most is közbelépne, így alulról is behatárolt a forint mozgástere.

Összegezve, várakozásom szerint a jegybank folytatni fogja kiváró hozzáállását, a forint árfolyamban pedig marad a sávozás 350 és 365 közötti szinteken.

*itt politikai beállítódástól független az alábbira gondolunk: újonnan megválasztott demokrata elnök, de megmaradó republikánus többségű Szenátus (ezzel beszűkül az új vezetés mozgástere)

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,04  (24 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről