Nap ábrája – mennyire kimagasló a 2019-es tőkepiaci teljesítmény?

A tavalyi évben az egyik legjobban teljesítő eszközosztálynak a részvények bizonyultak: mind a fejlett, mind a fejlődő piaci részvényindexek erős évet zártak. A továbbiakban az amerikai piacot vizsgálom részletesebben, ahol az S&P 500 Total Return index 30%-ot meghaladó teljesítményt hozott 2019-ben. Az alábbi ábra az index éves teljesítményeit foglalja össze indulásától kezdve napjainkig.


Az S&P 500 Total Return index éves hozamainak alakulása


Forrás: Merrill Lynch

Ahogy az az ábrán is látható, a tavalyi év teljesítménye az élbolyba tartozik, pontosabban a teljes periódus 11., valamint az elmúlt 20 év 2. legjobb éves hozamát produkálta. A magas hozamok mögött főképp az áll, hogy a kereskedelmi háborús feszültségek fokozatosan enyhültek, a jegybankok ismét a lazítás irányába indultak, valamint a technológiai szektor is szárnyalt. Ami a tavalyi évet még érdekesebbé teszi az az, hogy a részvények mellett a kötvények is jól teljesítettek a több országban megvalósuló kamatcsökkentéseknek köszönhetően. Ez egy egészen szokatlan helyzetet eredményezett, melyről már múlt héten is írtunk.

Ilyen évek után szeretné mindenki azt gondolni, hogy a múltbeli teljesítmény garanciát jelent a jövőbeni hasonló hozamokra. Fontos azonban reálisan gondolkodni és tisztában lenni azzal, hogy a kettő között nincsen összefüggés. A befektetési döntések meghozatalakor továbbra is sok kockázati faktorral kell számolni: többek közt a világgazdasági növekedés alakulásával, a geopolitikai feszültségekkel és az inflációs alakulásokkal.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 2,00  (1 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről