Nap ábrája – miért érdemes figyelni a forintpozíciók alakulására

Kiadta legfrissebb ábrakészletét az MNB, amelyből a következő, a külföldiek és belföldiek forint pozícionáltságát vizsgáló ábrákat emelném ki.

Az első a külföldi szereplők napi összesített forint pozíciójának alakulását, a második pedig párba állítva a belföldi és külföldi szereplők pozícionáltságát ábrázolja.

Látható az ábrákon, hogy októberhez hasonlóan december elejétől újra a forint melletti long pozíciókat kezdték preferálni a külföldiek. Ezzel egyidejűleg a novemberben megemelkedett külföldi nettó short állomány valamelyest visszacsökkent a nyár végi 3000 milliárd forint körüli szintre.

Ebből újfent levonható a következtetés, hogy a decemberben tapasztalt enyhe forint erősödés részben magyarázható a forint long állományának növekedésével. A forint árfolyam jövőévi alakulása szempontjából érdemes lesz figyelni az utóbbi években rekord-szintekre felépült nettó short állomány változására, mivel a forint ellen spekuláló pozíciók esetleges zárása (ezáltal pedig az állomány csökkenése) teret engedhet a nemzeti valuta erősödésének.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről