négy hasznos tanács az adóvisszatérítés befektetéséhez

2016-05-12

800px-An_old_couple_relaxing_on_the_beachMájus 20-a, az adóbevallás határideje után 30 napon belül csenget a kassza. Azoknak, akik kérték, pénz érkezik a NAV-tól a nyugdíj-előtakarékossági (nyesz) számlára. Ennek örülünk, de hogyan fektessük be helyesen?

 

a trendmonitor.hu blog cikkeiben számos alkalommal foglalkoztunk a nyugdíj-előtakarékossági számla előnyeivel:

  • tudjuk, hogy maximum 100.000 Ft-ot, 2020. január 1. előtt nyugdíjba vonulók esetén akár 130.000 Ft-ot is hozzátehet az állam a megtakarításunkhoz adóvisszatérítés formájában (erről korábban a „(Ny)esz-es kisebbség …” című cikkben írtunk).
  • azt is tudjuk, hogy ahhoz, hogy 100.000 Ft-ot visszakapjunk minden évben, havi 42.000 Ft-ot kell félretennünk.
  • sajnos nagyon sokan még nem tudják, hogy az adóvisszatértítést kérni kell a NAV-tól az adóbevallás keretében.
  • de vajon van-e elképzelésünk arról, hogy a visszakapott 100.000, vagy 130.000 Ft-ot hogyan fektessük be a nyesz számlán?

Ha pénzt kaptunk vissza a NAV-tól, akkor már van egy nyesz számlánk, és remélhetőleg van egy kialakult befektetési stratégiánk. Ha mégsem, akkor érdemes felidézni az erre vonatkozó legfontosabb szabályokat (a „hogyan fektess be nyesz számlán?” cikkben írtunk pár tippet)

négy hasznos tanács az adó-visszatérítés befektetéséhez

  • kövessük a nyesz számlán kialakított befektetési stratégiánkat. Erre a pénzösszegre ne válasszunk új stratégiát.
  • ha magunk válogattuk össze a portfólió elemeit, akkor a friss pénz jó alkalom a portfólió finomhangolására.
  • amennyiben vegyes alapban valósítjuk meg a befektetési stratégiát, a legegyszerűbb ugyanebből a vegyes befektetési alapból vásárolni.
  • ne várjunk valamilyen befektetési momentumra. Cselekedjünk, amint lehet, a momentum az, hogy pénz érkezett a nyesz számlánkra.

összegezve: az adó-visszatérítésnél résen kell lenni. Adóbevallásban kell kérni, és késlekedés nélkül befektetni a nyesz számlán a választott stratégiának megfelelően. Ha nem tesszük, néhány év alatt nagyon fájó lesz a veszteség.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről