nehéz helyzetben a megtakarítók ‒ van kiút?

2018-09-14

A már régóta velünk lévő, rekord-alacsony kamatkörnyezet teljesen új helyzet elé állította a megtakarítókat.

A korábban megszokott megoldások ugyanis már egyáltalán nem működnek. A betéti kamatok euróban negatívak, itthon nulla közelében állnak, és ez várhatóan csak nagyon lassan fog változni. Emellett a jelenlegi kötvényhozamok sem túl vonzóak.

De ha ez önmagában nem lenne elég, az infláció itthon 3% körül alakul, így ha még egy elsőre jól kinéző Egyéves Magyar Állampapírt is választunk az állam által megtámogatott, piacinál magasabb hozamszinttel (2,5%), pénzünk még így is veszít vásárlóértékéből.

 

mit tehetünk?

Elsőként el kell fogadni a jelenlegi piaci környezetet: rövidtávon, ingadozásmentesen egyetlen befektetési eszköztől sem várhatunk infláció feletti hozamot. Ha eddig eljutottunk, és mégis szeretnénk valódi hozampotenciált a portfóliónkban, két dologgal kell megbarátkoznunk: a hosszabb befektetési időtávval és az ingadozással.

Az infláció feletti várható hozam érdekében ugyanis portfóliónkban érdemes valamennyi részvény-típusú befektetést tartanunk. Azonban csak annyit, amennyit a kockázatviselő képességünk és hajlandóságunk megenged!

Ebben segíthetnek azok a befektetési alapok, amelyek adott kockázati kategóriának megfelelően – legyen az ügyfél akár óvatos vagy dinamikus – tartalmaznak részvény, kötvény, pénzpiaci és alternatív-típusú eszközöket. Ezek a vegyes alapok önmagukban is egy jól felépített, színes portfóliót adnak, de érdemes néhány aranyszabályt betartanunk velük kapcsolatban is.

 

ne döntsünk elhamarkodottan!

Egy dinamikus kockázati besorolású vegyes alap ajánlott minimális tartási ideje jellemzően 3-5 év. Ez nem azt jelenti, hogy 3 év múlva már el is kell adni, inkább azt, hogy 3 éven belül ne vonjunk le elhamarkodott következtetéseket a visszatekintő hozamból. Ha mégis így teszünk, és az első mínuszos időszaknál eladjuk befektetésünket, a lehető legrosszabb döntést hozzuk. A befektetéssel járó kockázatot (ingadozás) ugyanis bevállaltuk, az érte járó, hosszabb távon érkező kockázati prémiumot (magasabb hozamlehetőség) azonban nem arattuk le.

Egy dinamikus vegyes alap jellemzően 30-40% részvényt tart, így a részvénypiacokon teljesen átlagos, 10-15%-os éves ingadozás akár 4-6%-os ingadozást hozhat a befektetési alap árfolyamában.

 

hogyan könnyíthetjük meg a helyzetünket?

Hát úgy, hogy több lépésben építjük fel portfóliónkat vegyes alapokból. Egy-egy piaci visszaesésnél sokkal jobban járunk hosszabb távon, ha azt jó beszállási lehetőségnek tekintjük, és inkább vásárolunk, mintha megijednénk, és az eladáson gondolkodnánk.

Így időben is diverzifikálhatunk: több beszállási ponttal csökkenthetjük a kockázatunkat és még inkább magunk javára fordíthatjuk a piac ingadozását.

Az átmeneti ingadozás a részvény-típusú eszközöket tartalmazó befektetések természetes velejárója. Azonban ha ezt elfogadjuk, és hosszú távban gondolkodva, fokozatos építkezéssel olyan portfóliót alakítunk ki, amely megfelel kockázatviselő képességünknek és megtakarítási céljainknak, valódi reál-hozam lesz a jutalmunk.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről