nem galamb

2016-05-19

yellen doveTegnapig a piac egyetlen egy kamatemelésre sem számított már idén a Fed részéről. Annak ellenére sem, hogy több Fed-tag közelmúltbeli nyilatkozata szerint is „élő” lesz a júniusi ülés.

 

A várakozásokban aztán hatalmas fordulat következett, miután megjelent a legutóbbi jegybanki ülés jegyzőkönyve. A tagok szerint amennyiben a gazdasági növekedés és a munkaerőpiac tovább erősödik, valamint az infláció is 2% felé halad, akkor jöhet a decemberi után az újabb lépés. Ezután a júniusi kamatemelés piaci árakból számított valószínűsége hirtelen 0-ról 30% fölé ugrott.

a FED kamatemelésének valószínűsége (forrás: Bloomberg)

Az árfolyamok is reagáltak: a kötvényhozamok emelkedtek, a dollár erősödött, a részvénypiac elbizonytalanodott, a nyersanyagok esni kezdtek.

az EUR/USD árfolyam változása a bejelentést követően (forrás: Bloomberg)

Szerintem a javuló amerikai makroadatok mellett a tőkepiacok aktuális helyzetét is figyelembe fogja venni júniusban a Fed. Az ülés 1 héttel a brit népszavazás előtt lesz, ami a bizonytalan kimenet miatt jelenleg is nyomás alatt tartja az árfolyamokat, így akár ismét elmaradhat az emelés. Ezzel az amerikai jegybank újabb csapást mér majd a megtépázott hitelességére.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről