nem lesz több felminősítés?

2016-05-25

BBBPár hete írtam arról, hogy miért tartom valószínűbbnek a felminősítés elmaradását, most pedig arról írok, hogy miért nem várok több felminősítést. Legalábbis addig, amíg a gazdaságpolitika egyik legfontosabb célfüggvénye a gyenge forintra való törekvés marad.

miért is fontos egy országnak a jó adósminősítés?

Elsősorban azért, hogy kedvező finanszírozási költség mellett tudjon hitelt felvenni, ezáltal a GDP kis hányada fordítódik csak adósságtörlesztésre, miközben a gazdaságpolitika abban bízik, hogy a felvett hitel nagyobb növekedést generál.

A kedvező adósminősítés azonban nemkívánatos következményekkel is járhat: elég csak azokra az országokra gondolni – például Svájc, USA, Csehország – amelyekbe „safe haven” státuszuknak köszönhetően sok tőke áramolhat, jelentősen erősítve az ország fizetőeszközét.

Magyarország felminősítése valamelyik másik nagy hitelminősítőnél (S&P, Moody’s) azzal járhat, hogy hazánkba is friss pénz érkezne a nemzetközi hozaméhség miatt, megtalálva a továbbra is relatíve magas hozamot kínáló magyar állampapírokat (a nagy intézményi befektetők számára ugyanis jellemzően a három nagy hitelminősítő közül legalább kettő befektetési ajánlása szükséges, hogy az adott piacra léphessenek).

A külföldiek újbóli állampapír vásárlása tehát fokozná a forint árfolyamára ható felértékelődési nyomást – amely már így is jelentős az ország masszívan többletes folyó fizetési mérlegének köszönhetően – ez pedig továbbra sem kívánatos a gazdaságpolitika számára, amely a gyenge forint exportot támogató hatásában hisz.

milyen eszköze van a gazdaságpolitikának, hogy elkerülje a további felminősítéseket, amelyek nemkívánatos forinterősödéssel járhatnak?

Ha el akarjuk kerülni a további felminősítéseket, akkor folytatódhat is akár a kiszámítható kiszámíthatatlanság, amivel elsősorban a hitelminősítők által vizsgált puha tényezőkre tudunk hatni. Kérdés azonban, hogy a Moody’s soron következő július 8-i felülvizsgálatáig van-e elég idő „elrontani” a rólunk kialakult javuló képet. Mégis, milyen eszközök állnak a gazdaságpolitika rendelkezésére?

  • az Eurostat ajánlásának elfogadása, és ezáltal az Eximbank államháztartáson belülre való sorolása, amely megtörné az államadósság-pálya csökkenő trendjét
  • további költségvetési lazítás bejelentése
  • különadók fenntartása

Ha a Moody’s mégis felminősíti Magyarországot, akkor a külföldiek várható állampapír vásárlása is a forint felértékelődése irányába ható tényezőket erősítheti majd.

 

[poll id=”21″]

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről