nem okozott meglepetést a Fed

2016-06-16

6407270781_64e2e25119_oTegnap az amerikai Fed nem változtatott az alapkamaton, ami megfelelt a piaci várakozásoknak. Nézzük meg gyorsan, mi áll a háttérben?

 

 

Janet Yellen, a Fed elnöke elismerte, hogy bár a májusi amerikai munkaerőadat a vártnál sokkal gyengébb lett, de összességében mégis a gazdaság erősödéséről beszélt. Ha hozzáteszem, hogy a munkaerőpiac kifeszítettsége miatt bérinfláció van az Egyesült Államokban, akkor a Fednek – pusztán az amerikai gazdaság helyzete alapján – egyértelműen emelnie kellett volna az alapkamaton.

Ugyanakkor ismét előkerültek a geopolitikai kockázatok. Ezek alatt most elsősorban a jövő héten esedékes brit népszavazást kell érteni, amelynek kimenetele több, mint kérdéses. A piacok is ez utóbbi üzenetet hallották ki a nyilatkozatból, így ma reggel a tőzsdék eséssel indították a napot.

a Fed tagok által 2016-ra várt kamatemelések száma márciusban és júniusban (forrás: Federal Reserve, Bloomberg)
a Fed tagok által 2016-ra várt kamatemelések száma márciusban és júniusban (forrás: Federal Reserve, Bloomberg)

A kamatról döntő FOMC-tagok véleményét tükröző, ún. dot plot alapján a tagok idén két kamatemelést tartanak elképzelhetőnek, ami élesen szemben áll a piac jelenlegi várakozásával, a piaci szereplők idénre ugyanis kizárnak bármilyen emelést. Én az előbbiekkel értek egyet, miszerint ha túléljük a Brexitet, akkor júliusban először, majd az amerikai választások után szintén egy hónappal, decemberben másodszor is rászánja majd magát a Fed az emelésre.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről