német keménységi fok

2016-09-27

256px-angela_merkel_-_world_economic_forum_annual_meeting_2011Azelőtt csak a mosópor dobozáról ismertem a német keménységi fok kifejezést. Aztán új értelmet nyert a német keménység, amikor az eurozóna válságának idején a centrum német vezénylettel egyre keményebb költségvetési megszorítást követelt a periférián bajba került országoktól. Ennek eminens példája Görögország, ahol a recessziót évekig csak mélyítette a költségvetési szigor.

a német keménység újabb foka!

Most a német kancellár hétvégi nyilatkozatával a német keménység újabb fokát próbálja megmutatni. Miközben az IMF már korábban megfogalmazta, hogy a Deutsche Bank globálisan nézve is olyan kritikus méretű, hogy különösen fontos a stabilitása, illetve az európai hatóságok banki stressztesztjén is az utolsó tízben végzett, legújabb csapásként az amerikai hatóságok 14 milliárd dolláros követelése fenyegeti a Deutsche tőkehelyzetét. Ezt mutatja a részvényárfolyam zuhanása is.

a Deutsche Bank árfolyamának alakulása 2014 szeptemberétől (forrás: Bloomberg)
a Deutsche Bank árfolyamának alakulása 2014 szeptemberétől (forrás: Bloomberg)

 

van igény a keménységre?

A német kormány most azt mondja, hogy nem tervezi a Deutsche támogatását, feltőkésítését, ami azért izgalmas, mert egy ilyen nagybank sorsa globálisan is fontos. Még nem felejtettük el, hogy a 2008-as Lehmann csőd egyik tanulsága, hogy van az a bank, amit nem okos dolog elengedni. A válságban sok kormány emelt tőkét megroggyant bankokban és az így szerzett részvényeik egy részét azóta már jó áron újra piacra tudta dobni. Az egyik német oldalon a témához kapcsolódó kommentek közül a kedvencem az volt, amiben a kommentelő szerint úgyis hamarosan újra kell majd pénz Görögországnak, de akkor még mindig jobb ötletnek tűnik a Deutsche feltőkésítése…

mit jelent ez a piacoknak?

Persze van esély arra, hogy a Deutsche „házon belül” rendezi ezt a problémát, ugyanakkor minél alacsonyabb a részvényárfolyam, annál esélyesebb, hogy ez nem sikerül. Befektetőként fontos szem előtt tartani, hogy senki sem akar még egy Lehmannt, de a német kormány csak akkor tudja a „mentőcsomagot” felvállalni, ha már mindenkinek körvonalazódik, mekkora a gond („zu gross um unterzugehen!” – „too big to fail”), azaz a hangulatnak romlania kell. Addig befektetőként patikamérlegre kell tenni a kockázatokat és szárazon tartani a puskaport.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről