nyár végi leárazás a gyorsjelentési szezonban

2017-08-16

Nem ért még véget a második negyedéves gyorsjelentési szezon, de mi már eredményt hirdetünk…

Az S&P 500 index vállalatai a bevételek tekintetében átlagosan 5,5%-kal, míg az egy részvényre jutó profit tekintetében 9,7%-kal növekedtek éves alapon. Nyilván jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy akkor ez most sok vagy kevés? Nos, ha az előző negyedévek adatait vesszük szemügyre, akkor kiugró értéknek biztosan nem mondanánk. Az európai statisztikák esetében a növekedés már jóval impozánsabb, hiszen a bevételek átlagosan 7%-kal, a profit pedig 31%-kal emelkedett a tavalyi bázisidőszakhoz képest. Persze ha belegondolunk, hogy az európai konjunktúra ciklusa még csak most kezd el felfelé ívelni, Amerikában pedig a jegybank már a monetáris szigorítás útjára lépett, akkor nincs min meglepődni.

Forrás: Bloomberg
Forrás: Bloomberg

 

Ha már a meglepetéseket említjük, akkor akad egy nem is olyan kicsi. Az előzetes elemzői várakozásokhoz képesti jobb számokra a piac árfolyameséssel reagált. 5 nap elteltével az átlagos elmozdulás mértéke közelítőleg -1% volt az amerikai és az európai piacon is. Mondhatnánk, hogy a befektetők a nyaralás alatt nem követik úgy a híreket, de a valódi ok sokkal inkább az lehetett, hogy már korábban beépültek ezek a várakozások az árakba. Azt pedig már csak zárójelben jegyezném meg, hogy a mindenkori árfolyamcsúcsok láttán általában a befektetők a rossz híreket felnagyítják, a jókat pedig természetesnek veszik, így kisebb lelkesedéssel tenyerelnek rá a Buy gombra.

Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy a gyorsjelentési szezon sikeres volt a vállalati profitok bővülése miatt, ami a részvénybefektetők számára egy kedvező hír, és támogatja a további bika piacot. Már csak a pozitív árfolyam reakciót kell megvárnunk, ami reményeim szerint a nyári szünet után érkezhet, amikor is Mario Draghi és az EKB újra elvarázsolhatja a befektetőket mondandójával.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről