K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

A koronavírus okozta gazdasági lassulásra válaszul adott jegybanki és költségvetési élénkítő lépések előbb-utóbb ismét az infláció emelkedését eredményezhetik, de kérdés, hogy az eszközárak emelkedése mellett a fogyasztói árak élénkülése mikor következik be.

A koronavírus hatására romló gazdasági várakozások heves árfolyammozgásokat okoztak a tőkepiacon. A részvénypiacok rég nem látott sebességgel zuhantak, már nagyságrendileg 10-15%-os korrekció következett be a német és az amerikai részvénypiacon is:

forrás: Bloomberg

Ezzel párhuzamosan a kötvényhozamok is délnek vették az irányt, a német 10 éves kötvényhozam és az amerikai hosszabb lejáratú kötvényhozamok is új rekordmélységbe zuhantak:

forrás: Bloomberg

A kötvényhozamok csökkenése egyrészt a gazdasági lassulással kapcsolatos várakozások erősödését tükrözi, de emellett a hosszabb távú inflációs várakozások alakulását is mutatja. Ebben a tekintetben egyelőre az látható, hogy a növekedés lassulásával párhuzamosan az inflációs várakozások is csökkentek:

forrás: Bloomberg

A gazdasági aktivitás romlására válaszul a jegybankok és a költségvetési politika oldaláról hatalmas mértékű stimulus várható, amelyek célja a gazdaságok újbóli növekedési pályára való állítása. Emellett az eszközárak és az infláció alakulására is jelentős hatással lehetnek.

A gazdasági termelésben jelentkező kiesések a közeljövőben egyes szektorokban kínálati sokkot okozhatnak, amelyek akár az infláció nagyobb mértékű emelkedését is eredményezhetik egyes termékkörökben. Az olcsó kínai termelés kiesése szintén árfelhajtó erejű lehet. A magasabb inflációs környezet pedig hosszabb távon inkább a részvénypiacoknak kedvez, mivel a vállalatok emelkedő infláció mellett is újraárazhatják termékeiket, a kötvénypiacok kilátása viszont kevésbé kedvező a befektetők reálhozam-elvárása miatt.

Természetesen a keresleti oldalon jelentkező csökkenésnek is jelentős hatása lehet az árakra, de ha a rendszerben több „pénz” lesz a jövőben, akkor várakozásom szerint az infláció emelkedésének nagyobb tere lehet. A magas infláció pedig a megnövekedett (állam) adósságszintek leépítésében is segítséget nyújthat. Ebben a gazdasági és pénzügyi környezetben jó döntésnek bizonyulhat a portfólióelemek bővítése egy értékálló befektetéssel, mint például az arany, amely egyrészt kiváló menedékeszköz, másrészt a növekvő infláció ellen is védelmet nyújthat.

szerinted hosszú távon emelkedni fog az infláció globálisan?

View Results

Betöltés ... Betöltés ...
Kérjük értékeld a cikket!
előző cikk következő cikk