októberi kitekintés

2015-11-03

Mario Draghi EKB-elnök; fotó: World Economic Forum. CC BY-SA 2.0 Attribution-Share Alike 2.0 GenericNagy menetelést láttunk a részvénypiacokon egész októberben, az augusztusi mélypont-közeli szintektől sikerült hosszú idő után elszakadni. A megmentő szokásos módon Super Mario Draghi EKB-elnök volt…

 

 

aki újabb erős verbális üzenetével megtisztította a piacokat az esésre játszóktól, és a Fed októberi ülése után sem romlott el a hangulat. A befektetők az újabb kínai kamatvágásnak is örülni tudtak. Hol van már az a fajta aggodalom, amikor az árfolyam-leértékelés az összeomló növekedés beismerését jelentette…

a fejlett és feltörekvő részvénypiacok 2015-ös teljesítménye (forrás: Bloomberg)
a fejlett és feltörekvő részvénypiacok 2015-ös teljesítménye (forrás: Bloomberg)

A középtávú kilátásokkal kapcsolatban javulásról nem tudunk beszámolni. A világgazdaság növekedési üteme javulhat az IMF szerint, azonban a lefelé mutató kockázatok jóval nagyobbak és a recesszió esélye sem 0% már. Kis túlzással a legjobb hír az, hogy a gyengélkedő feltörekvő országok nem fogják magukkal rántani az egész világgazdaságot.

A vállalati hírek is óvatosságra intenek. A VW-botrány óta egyre gyakrabban érkeznek kisebb-nagyobb csalásokról szóló hírek, emellett nyélbe ütötték az év legnagyobb felvásárlását (söripar) és az elmúlt évek egyik legfelkapottabb nyilvános részvénykibocsátását (Ferrari). Utóbbi kettő a piacok csúcsának közeledtére figyelmeztet, amikor már a tranzakció méretek és az árazások elszakadnak a józan ész által diktálttól. Emellett a negyedéves amerikai gyorsjelentési szezon sem alakult eddig fényesen, a tényadatok és a menedzsmentek szerinti kilátások sem adnak okot túlzott optimizmusra.

A megtakarítóknak az alacsony kamatkörnyezetben továbbra is érdemes kitartani a jól felépített, sok eszközosztályba fektető (diverzifikált) portfólió mellett, amely megfelel a kockázati étvágyuknak.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről