öngondoskodás állami segítséggel

2017-12-08

Ahogy a társadalom öregszik, úgy jut egyre kevesebb járulék-befizetőre egyre több nyugdíjas. Ezért érdemes minél előbb elgondolkoznunk azon, hogy vajon kielégítő életszínvonalon fogunk-e élni nyugdíjunkból?

Szerencsére az előtakarékoskodókat az állam adójóváírásokkal és kamatadó-kedvezményekkel nagyban támogatja, így ösztönözve minél több embert arra, hogy az öngondoskodás útjára lépjenek.

pexels-photo-311458

Otthon sokat ismételt mondás volt, hogy sok kicsi sokra megy. Ez jelen esetben nagyon is igaz, mert nem biztos, hogy mindannyian képesek vagyunk nagyobb összegeket félretenni egyben, így marad a keveset teszünk félre sokáig típusú megoldás. Amennyiben ezt választjuk, érdemes minél előbb elkezdenünk, hogy a hozamok mellett minél több állami támogatást és adókedvezményt vághassunk zsebre.

Több olyan megoldás is szolgálja az öngondoskodást, amelyek mellé az állam kiegészítést nyújt. Ilyenek lehetnek többek között az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás, vagy a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ). A legszélesebb befektetői mozgásteret a NYESZ számla nyújtja, ami azt jelenti, hogy a befektetési alapok mellett adhatunk-vehetünk rajta akár egyedi részvényeket vagy kötvényeket is, nyugdíjba vonulásunk után pedig szabadon rendelkezhetünk az összegyűlt összeg felett.

A NYESZ számla megtakarítási versenyben egyértelműen az a nyertes, aki előbb kezdi el a futamot.

Tegyük fel, hogy 45 éves vagyok és félre tudok tenni éves szinten 500 ezer forintot (havi szinten 42 000 forintos megtakarítás), mire elkezdhetem élvezni a munkanélküli éveket, azaz betöltöm a 65. életévemet, akár 20 millió forintnyi megtakarításom is összejöhet.

De mielőtt elkezdem élvezni a gondtalan éveket, vegyük nagyító alá az elkövetkezendő 20 évet, hogyan is dolgozik a pénzem. Amennyiben sikerül éves szinten félretennem 500 ezer forintot, úgy személyi jövedelemadó kedvezményként az állam hozzátesz még +20%-ot (maximum 100 ezer forintot; 2020 előtti nyugdíjba vonulás esetén maximum 130 ezer forintot). Továbbá a számlán elért hozamok szintén adómentesek. Az izgalom kedvéért gondolkozzunk egy dinamikus vegyes alapban, ami tartalmaz kockázatosabb részvény kitettséget, és a stabilitásért felelős kötvény eszközöket is. Amennyiben egy 5%-os éves átlagos hozammal számolunk, a 20 év alatt összegyűlt összeg nagyjából fele az állami támogatásból és hozamokból, míg a másik fele az általam befizetett összegekből tevődik össze.

45 éves képzeletbeli énemet hogyan győzhetem le a versenyben?

Amennyiben ma (25 évesen) elkezdek havonta 12 ezer forintot megtakarítani NYESZ számlámon, ehhez is megkapom az egyötödét pluszban az államtól adó-visszatérítés formájában, így 40 év alatt, 5%-os éves átlagos hozammal számolva szintén elérem a 20 millió forintos nyugdíj-kiegészítést. De a csízió itt az, hogy az általam befizetett összeg csupán a harmadát fogja adni a 20 millió forintnak, a többi a hozamokból és az állami hozzájárulásból jön majd össze.

A két példa jól reprezentálja, hogy érdemes akár kis összeggel is elkezdeni spórolni nyugdíjas éveinkre, mert az állam segítségével egész szép összegeket lehet összegyűjteni. A legfontosabb szerintem, hogy időben kezdjünk el azon gondolkodni, hogy milyen formában szeretnénk gondoskodni időskori énünkről.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről