OPEC: idegenben jó az X

2018-06-11

A június 22-i OPEC ülés előtt még lejátssza Oroszország és Szaúd-Arábia a foci VB nyitó meccsét. A meccs és az OPEC ülés végeredményre is nagytételben mernék fogadni…

A két olajkitermelő nagyhatalom pályán mutatott teljesítményére rányomhatja a bélyegét a kölcsönös tisztelet, így nem lennék meglepve, ha focis szlenggel élve Szaúd-Arábiának idegenben jó lenne az „X” is (döntetlen). Oroszország esetében a jó házigazda szerepe mellett csupán a tisztes helytállás reménye juthat mind a mezőnyt, mind pedig a sorsolást elnézve. A valaha volt legdrágább világbajnokság rendezés címét azonban már besöpörték – becslések szerint 14,2 milliárd dollár (forrás: RBK hírportál) –, így Putyin számára fontosabb az OPEC ülésen győztes gólt lőni.

putyin

A Trump okozta szankciók gazdasági hatásait a magas olajárak csak részben tompították, hiszen a kitermelést az OPEC egyezség értelmében nem emelhették a cégek, pedig számos új mező és fúrótorony vár a kezdő sípszóra. A múlt héten már lehetett arról olvasni, hogy a két olajnagyhatalom már az ülés előtt megegyezett abban, hogy az iráni szankciók és Venezuela káosz okozta termeléskiesést elkezdik visszapótolni. A Brent árfolyama a 80 dolláros csúcsokról le is fordult és 75 dollár alá is benézett.  A nagy kérdés a visszahozatal mértékén és időbeliségén lesz. A mérték felső határa 1 millió hordó/nap környékén lehet, ugyanis Venezuela 700 ezer hordó/nappal marad el a kitermelési kvótájától, míg az iráni szankciók rövidtávon 200 ezer, hosszabb távon 500 ezer hordó/napnyi kiesést jelentenek.

A további heves árfolyam reakciókat elkerülve a fokozatosságon lehet majd a hangsúly véleményem szerint. Elnézve a keresleti oldal növekedését egyelőre öngólt nem tudnak lőni a felek, így hosszabb távon továbbra is magas olajárakkal számolhatunk. Ellentétes forgatókönyvre csupán akkor kerülhet sor, ha a kereskedelmi háború hatása megérkezik a kispadról a makrogazdasági adatokba.

 

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről