pánik a piacokon – a medve már a spájzban van?

2015-08-24

a medve már a spájzban van (Fotó: Dave Friedel, CC BY 2.0, flic.kr/p/7i3cS7)Közel egy hete folyamatosan szabadulnak a kockázatos eszközöktől a befektetők. Az eladásokat elsősorban a kínai gazdasággal kapcsolatos aggodalmak fűtik.

Tovább rontott a befektetői hangulaton, hogy múlt hét csütörtökön lemondott Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, valamint Észak- és Dél-Korea között kiújuló konfliktus sem pozitív üzenet a befektetők számára. Az eladói hullám következtében a főbb nemzetközi részvényindexek 5-10%-os mínuszt szedtek össze, és nagyjából a január eleji szintekre estek vissza, nagyjából lenullázva az idei évi emelkedésüket.


A helyzet nagyon hasonlít a tavaly októberben tapasztalt korrekcióhoz, csak akkor Kína helyett az eurózónában kialakult defláció miatt aggódtak a befektetők, illetve akkor is jelen voltak geopolitikai feszültségek a világban, amelyek kockázatokat jelentettek a befektetők számára. A tőzsdén tapasztalt árfolyam reakciók sokszor túlzóak, sokkal nagyobbak, mint amit a fundamentumokban beállt változások indokolnak, ráadásul az olyan alacsony forgalmú hónapokban, mint az augusztus, könnyebben alakulnak ki hirtelen árfolyammozgások.

az MSCI World fejlett piaci részvényindex alakulása az elmúlt három évben (forrás: Bloomberg)
az MSCI World fejlett piaci részvényindex alakulása az elmúlt három évben (forrás: Bloomberg)

Habár a világgazdasági növekedés elmarad a korábbi évek ütemétől, még mindig bővülésről beszélhetünk. Emellett továbbra is adott egy rendkívül alacsony kamatkörnyezet és a jegybankok az elmúlt években bizonyították, hogy akár nem konvencionális eszközöket is bevetnek amennyiben szükség van rá, így minden esély meg van arra, hogy a tavalyihoz hasonló korrekciónak legyünk szemtanúi.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről