piros-fehér választások UPDATE: felkészül Románia?

2015-11-04

polandturkey_public domainMi a tanulság az elmúlt hetekben lezajlott régióbeli választásokból?

Van néhány közös dolog Lengyel- és Törökországgal kapcsolatban: az ezredforduló óta kiemelkedően magas átlagos GDP növekedést tudtak felmutatni, kijutottak a következő foci EB-re, és nemrég volt a parlamenti választás.

a török és lengyel GDP százalékos változása 1999-től (forrás: Bloomberg)
a török és lengyel GDP változása 1999-től (százalék) (forrás: Bloomberg)

Az október közepi lengyel választásokon nem született meglepetés (győzött az ellenzék), a hétvégi török szavazáson váratlan módon kényelmes többségbe került a kormányzó párt (a júniusi választásokon is nyert már, de a koalíciós tárgyalások kudarcba fulladtak).

a piac már sok mindent beárazott

Érdemes megnézni a tőkepiacok reakcióját, és máris leszűrhetjük a tanulságot, mi fontos a befektetőknek.

Lengyelországban elég komoly változások várhatóak az új kormánypárt választási programja alapján (gazdasági szektorok újraszabályozása, vállalati adózási környezet változásai). Év eleje óta a varsói tőzsde alulteljesítő, és az elmúlt két hétben is lefelé vette az irányt. A zloty gyengülése és a lengyel adósság-besorolás leminősítése sem elképzelhetetlen a közeljövőben.

a budapesti, prágai, varsói és isztambuli tőzsdék teljesítménye 2015-ben (százalék) (forrás: Bloomberg)

Törökországban a 2000-es években végrehajtott reformok leállása lassította a növekedést, és a belpolitikai problémák is kiéleződtek idén. A befektetők mégis örültek az eredménynek, mert az elmúlt hónapok kiszámíthatatlanságánál egy stabil kormány csak „jobbat” hozhat, persze a gazdasági és társadalmi problémák továbbra is komoly kockázati tényezőt jelentenek. A választások utáni hétfő így óriási fellélegzést hozott (+5% a tőzsdén), masszívan erősödött a líra, de az éves teljesítmény még így is elég gyenge.

tanulság

A befektetők még mindig a kiszámíthatóságot szeretik a legjobban. A gazdaságpolitika legkisebb negatív irányú változásának hírére is érzékenyen reagálnak. És ez fordítva is igaz: amikor már szinte teljesen leírnak egy piacot, akkor egy apró kapaszkodó, reménysugár is nagy mozgásokat okozhat felfelé. Ha Lengyelországban az új intézkedések nem rontják le a növekedési kilátásokat és nem száll el a költségvetés, akkor véleményem szerint van esély a tőzsde emelkedésére is. A következő pár hónapban szerintem érdemes kivárni, először lássuk tisztán az új gazdaságpolitikai irányt mindkét országban. Nekem bizonyíték kell, nem ígéret.

UPDATE

Friss hír, hogy lemondott a román miniszterelnök. Amenyiben nem sikerül új miniszterelnököt kinevezni, akkor előrehozott választások következhetnek, ami bizonytalanságot hozna az eddigi sikeres gazdaságpolitikai irányvonalt illetően. A román tőzsdei kilátásokról már korábban írtam, most némi óvatosság indokolt.

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről