privátbank – minőség és szakértelem

2023-11-03

„Ügyfeleimmel a legtöbbet a céljaikról beszélgetünk, ehhez pedig szükséges, hogy a pénzügyeiket, befektetéseiket is szakértőként kezeljem. Én azt a filozófiát vallom, hogy minden piaci körülmény között meg kell őriznem a vagyonuk értékét. Privát bankárként ezért dolgozom.”

Zentai Zoltánt, a K&H privát banki tanácsadóját kérdeztük a privátbanki szolgáltatások előnyeiről és a hosszútávú vagyonmegőrzésben játszott szerepéről.

Mióta segítesz a szakmai tanácsaiddal a privátbanki ügyfeleknek?

Z.Z: Több mint 20 éve foglalkozom a privátbanki ügyfélkörrel, jelenleg a K&H privát bank észak-magyarországi régiója tartozik hozzám, Borsod-, Heves- és Nógrád vármegye. 120 ügyfelem van, akiknek összesen több mint 24 milliárd forintnyi befektetési állományát kezelem.

Hogyan állsz neki a befektetési tanácsadásnak, amikor egy új ügyfeleddel először találkozol?

Z.Z: Ingadozó tőkepiacok mellett, magas inflációs környezetben nem könnyű okos befektetési ajánlatokat adni és talán még nehezebb azokat befektetőként elfogadni. Ebben igyekszem segíteni ügyfeleim döntését.

Az első találkozás során még inkább csak arról beszélgetünk, hogy mik az ügyfelem céljai, rövid- és hosszabb távon, milyen tapasztalatokkal rendelkezik a befektetések terén, milyen szempontok a legfontosabbak számukra. Privát bankárként ezeket mind figyelembe kell vennem, amikor befektetési javaslatokat adok. A hozam megteremtésén túl olyan szempontokat is érdemes mérlegelni, mint a jövőbeni pénzügyi célok, likviditás kezelése, adóoptimalizálás, egyéb biztonsági elemek beépítése, illetve az öröklés. Ahhoz, hogy a vagyont generációkon keresztül is képesek legyünk megőrizni, fontos, hogy az árfolyamingadozásokat a befektetési eszközök megosztásával, diverzifikációval kezeljük.

A legjobb kockázat csökkentő eszköz, egy jól átgondolt és a személyes elvárásoknak minden tekintetben megfelelő portfólió, amelybe többféle védelmi, illetve biztosítási elemet is beépítek a befektetéseken túl.

Igyekszem optimalizálni az adót, amivel növelhető a befektetések hozama, hiszen az egyik legfőbb cél az, hogy felülkerekedjünk az infláción. Minden esetben adok javaslatot különböző devizákban is, hiszen egy nagyobb vagyont érdemes több ország, vagy régió devizájában diverzifikálni, elkerülve ezzel a csak forint kitettség kockázatait és ugyanakkor kihasználva a forint árfolyam ingadozásából származó extra hozam lehetőségeket is. Mindezeket komplexen, úgy tervezem meg, hogy az ügyfeleim élethelyzetét, céljait, elképzeléseit folyamatosan szem előtt tartom.

Általában mennyi idő alatt szoktatok „elkölteni”, befektetni egy több száz milliós vagy akár milliárdos vagyont?

Z.Z: Viszonylag ritkán fordul elő, hogy valakinek a teljes vagyona szabadon van, talán csak egy lottó nyeremény esetén, nagy értékű ingatlan vagy vállalkozás értékesítése után szokott ilyen helyzet előállni.

Gyakoribb az, hogy egy komplett portfóliót kell áttekinteni és hatékonyabbá tenni. Ha szükséges egy nagyobb átalakítás, akkor azt semmiképpen sem egy lépésben javaslom, hiszen ezzel futjuk az időzítés kockázatát. Érdemes tehát időben is diverzifikálni, több lépcsőben, akár havi rendszeres vásárlásokkal javítani a hozam-kockázat arányát. Ezzel elkerülhetjük, hogy egy időpontban vásároljunk, túl magas árfolyamon, vagy éppen egy rossz pillanatban adjunk el nagyobb vagyonelemeket.

Azt mondhatom, hogy átlagosan egy nagyobb átalakítás a portfólióban akár 6-12 hónapot is igénybe vehet, de ezzel nagyon sok kockázatot tudunk kezelni.

A Te tapasztalataid alapján, a vagyonosabb ügyfélkörben nagyobb a nyitottság a befektetési alapokból összeállított portfólióra?

Z.Z: Összességében igen, de azért természetesen itt is vannak kivételek, olyan ügyfelek, akik kevésbé bíznak a bonyolultabbnak tűnő befektetési alap megoldásokban.

Mindamellett azt tapasztalom, hogy ha valaki valóban megérti, hogy mit is jelent egy ilyen befektetés, és elfogadja, hogy enélkül sokkal nehezebb egy előre rögzített kockázat mellett valódi hozamokat elérni, akkor nyitottá válik a hatékony portfólióépítésre, hiszen mindez az ő érdekeit szolgálja.

Mi sem igazolhatná vissza ezt jobban, mint az egyik ügyfelem, akivel 15 éve dolgozom. Amikor először találkoztunk, minden pénze betétekben volt elhelyezve. Hallani sem akart részvényekről, befektetési alapokról, devizákról. Szép lassan elkezdtünk építkezni a kamatokból, majd az óvatosabb befektetések hozamaiból. Egy idő után minden évben tartós befektetési számlákon helyeztünk el összegeket dinamikus befektetési alapokba. A hosszú évek alatt így eljutottunk oda, hogy két évvel ezelőtt, októberben már meg sem kellett kérdeznem, ő maga jelezte, hogy el ne felejtsünk adott évi tartós befektetési, úgynevezett tbsz számlát nyitni, hogy minden évben legyen adómentes részösszege a portfóliójának, illetve nézzük meg, hogy a havi rendszeres befektetések összegei biztosítják-e a NYESZ-R számlán az adójóváíráshoz szükséges összeget. Az pedig csak hab a tortán, hogy követi az EUR, illetve USD árfolyamokat, amely devizákban szintén vannak befektetései.

Természetesen az ügyfeleim élethelyzete, pénzügyi tervei minden esetben eltérőek. Ezt mindig a legfontosabb szempontként veszem figyelembe a tanácsadás során, igazodva az egyedi igényekhez.

A szakmai felkészültségeden túl, mit látsz, mik azok a dolgok amik az ügyfeleidet akár évtizedek óta is melletted tartják ?

Z.Z: A befektetés szakmaiságon kívül azt érzékelem, hogy az ügyfeleimnek nagyon fontos, hogy egy nagy, megbízható és tőkeerős banknál tartsák vagyonukat, ahol biztonságban érezhetik azt.

Továbbá figyelünk a mindennapi bankolás terén a pénzügyi kényelemre is, hiszen sok olyan digitális megoldásunk van, amelyek kényelmesebbé teszik a mindennapi pénzügyek intézését.

A kapcsolattartást eddig is a maximális rugalmasság jellemezte, de az elmúlt évek ezt új szintre emelték, hiszen a telefonos és a tetszőleges helyszínen történő személyes találkozókon túl, most már akár a videó hívás is rendelkezésre áll, így mindig az ügyfeleim igényeinek legmegfelelőbb módon tudunk  tranzakciókat végrehajtani, akár egy egyszerű átutalásról, akár egy komplexebb portfólió átalakításról van szó.

Mindezen kényelmi szolgáltatások a közelmúltban még kiegészültek Magyarország első, hangalapú, digitális asszisztensével, Kate-tel is, így az egyszerűbb pénzügyi tranzakciókat a mobil applikációnkban már egy szóban elmondott utasítással is végre tudjuk hajtani.

Hogy foglalnád össze röviden, tömören, hogy miért is érdemes a K&H privátbanki szolgáltatásait választani valakinek?

Z.Z: A válaszom tényleg rövid és tömör lesz. Megbízhatóság, szakértelem, hosszú távú stratégia.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,58  (12 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről