‘remélem, komoly, mert viccnek kicsit durva’ 2. rész

2018-07-16

A vámháború az utóbbi napokban valós veszéllyé vált és rövid távon nem várható, hogy elcsendesül a helyzet. Nézzük meg, hogyan hathat ez a piacokra!

A cikk első részében  azt néztem meg, hogy egy komolyabb vámháborúnak milyen hatása lenne a globális növekedésre és az is látszik, hogy év végéig velünk marad a vámháború réme.

Most arra keresem a választ, hogy egy adok-kapoknak mi lenne a hatása a kötvény- és részvénypiacokra.

 

kezdjük a kötvényekkel

Itt rögtön érdemes a fejlett- és fejlődő kötvényeket kettéválasztani, mert a vámháború többféleképpen is hat a hozamokra. Az egyik az infláció: a vámok megemelik a vállalati inputárakat és a fogyasztási cikkek árát is. A másik a befektetői hangulat romlása, ami a vámok keltette bizonytalanságból fakad.

  • fejlett kötvények (itt elsősorban a biztos menedéknek tekintett amerikai és német kötvényekre gondolok): az infláció egyértelműen emeli a hozamokat, de a bizonytalanság önmagában az amerikai és német kötvények felé tereli a befektetőket, így a két hatás egymás ellen dolgozik
  • fejlődő kötvények (a magyar kötvényeket is ide sorolom): ezeknél az infláció és az üzleti bizalom romlása is egyértelműen emeli a hozamokat, tehát lenyomja az árfolyamot

 

mi újság a részvényekkel?

A kötvényekkel ellentétben itt könnyű dolgom van: a vámok kiszámíthatatlanná teszik az üzleti környezetet („hol ruházzak be?”), emelik a beszerzési árakat és a hitelezés költsége is drágul. Persze itt is vannak különbségek: vannak olyan vállalatok, amelyek inkább belföldi kitettséggel bírnak (pl. telekom cégek), azonban összességében a részvényekre rossz idők jönnek egy komoly vámháborúnál.

 

mi történt eddig?

forrás: Bloomberg, KBC Asset Management
forrás: Bloomberg, KBC Asset Management

 

Március eleje óta, amikor a vámok ötlete Trump fejéből kipattant, a piacok sokat mozogtak. A kérdés csak az, hogy ebből mi írható a vámok számlájára, mert például a német hozamokra az új olasz kormány körüli félelmek is biztosan hatottak, a feltörekvő részvényekre pedig a dráguló dollárfinanszírozás és egyedi, országspecifikus tényezők (pl. Argentina, Törökország) is rányomták a bélyegüket. Összességében nekem úgy tűnik, a piac egyelőre kivár és bízik abban, hogy nem durvul tovább a helyzet. A különösen veszélyeztetett európai autógyártók (Euro Stoxx Auto) 10%-os vagy a kínai tőzsde (Shanghai composite) 13%-os zuhanása ugyanakkor nagyon árulkodó.

Úgyhogy válaszolva a címben feltett implicit kérdésre: remélem, nem komoly ez az egész…

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről